Σταγόνα στον ωκεανό μοιάζουν οι 18 συλλήψεις (15 Ελλήνων και τριών αλλοδαπών) που έγιναν, το περασμένο 24ωρο, στη Θεσσαλονίκη. Τα κυκλώματα, λες και είναι Λερναίες Ύδρες, γεννούν δύο κεφάλια εκεί που ξεριζώνεται ένα...


"Το παρεμπόριο δε σταματά στα σεντόνια των αλλοδαπών και των Ελλήνων", επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. Και ζητά "άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται, όχι μόνον στα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις αποθήκες της δυτικής περιοχής της πόλης, στους μεθοριακούς σταθμούς και στα δρομολόγια των μεγάλων φορτίων".

Τεράστια είναι τα ποσά που χάνονται, όχι μόνον για τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες, αλλά και το ίδιο το ελληνικό κράτος, που αναζητά έσοδα και, ενώ τα ΄χει δίπλα του, γυρνάει το κεφάλι από την άλλη πλευρά... Από δασμούς, λόγω παρεμπορίου, χάνονται, κάθε μήνα, εκατομμύρια.

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης δε ρίχνουν το φταίξιμο στους καταναλωτές, "όπως κάνουν κάποιοι αιρετοί. Ο κόσμος θα πάει να αγοράσει το φθηνό. Δεν έχει και είναι φυσικό να αναζητεί την πιο οικονομική λύση, αδιαφορώντας για την ποιότητα. 'Πέντε ευρώ έδωσα, θα πάρω άλλο αν χαλάσει' λέει και κάνει την αγορά από τα ΄σεντόνια'. Οι ευθύνες βαραίνουν άλλους".



Θεωρούν ότι οι συλλήψεις που γίνονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης "καλές είναι, αλλά δε λύνουν το πρόβλημα. Γύρω από τις παράνομες αποθήκες τα κυκλώματα είναι καλά οργανωμένα και χρησιμοποιούν... μυρμηγκιές ανθρώπων. Εκατοντάδες δουλεύουν σε κάθε μία από αυτές, άλλοι ως οδηγοί, άλλοι ως μεταφορείς, άλλοι ως αχθοφόροι, ως 'βαποράκια', ως απλοί πωλητές"...

Όσο για τα κυκλώματα "δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Είναι γνωστή η... μάχη, με πυροβολισμούς από κάθε είδους όπλο, που δόθηκε έξω από αποθήκη στα Διαβατά, με την αστυνομία να φέρνει κάθε... ειδική δύναμη, για να αντεπεξέλθει", θυμίζουν οι Θεσσαλονικείς έμποροι.

Από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι το παρεμπόριο πρέπει να χτυπηθεί στην πηγή: "Αν δε σταματήσει η εισροή ειδών παρεμπορίου από τους μεθοριακούς σταθμούς, αν δεν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον, τα χρήματα θα συνεχίσουν να χάνονται και θα καλούνται να τα καλύψουν οι φορολογούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες", τονίζουν.
Δ.Ι.Ασ.