Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή, για το θέμα του δημοψηφίσματος. Οι κόντρες, ανάμεσα σε κυβερνητικούς βουλευτές και βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα έντονες, με τους πρώτους να κατηγορούν τους δεύτερους ότι μας έφεραν σε αυτό το σημείο και τους δεύτερους τους πρώτους ότι είναι ανίκανοι να χειριστούν την κατάσταση...

Η συνωμοσία της δραχμής αποκαλύφθηκε με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.

«Πίσω από τις διαπραγματευτικές παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι «τo ευρωπαϊκό κουστούμι δεν χωράει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές να κάνουν έναν παραλληλισμό μεταξύ της πρότασης της κυβέρνησης και των δανειστών, τονίζοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα της Αθήνας συνιστούν το πρώτο αριστερό μνημόνιο.

Η οριστική λύση, συμπλήρωσε, είναι οι εκλογές, προσθέτοντας ότι η ΝΔ δεν φοβάται την κρίση του λαού. Μόνο μέσα από τις εκλογές η χώρα θα απαλλαγεί από την επικίνδυνη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Βορίδης: Η κυβέρνηση εκτελεί σχέδιο εξόδου της χώρας από την Ευρώπη

«Ναι στην Ευρώπη, Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στην Ελλάδα», αυτή θα είναι η απάντηση της Κυριακής από όλους τους Έλληνες πατριώτες, τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, κατηγορώντας με σφοδρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο να βρεθεί η χώρα μας εκτός Ευρώπης.

«Εκτελείται ένα οργανωμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τις ρητορείες της αντινεοφιλελεύθερης Ευρώπης, της άλλης Ευρώπης που οραματίζονται και του δήθεν ευρωπαϊσμού. Στην πραγματικότητα μάς οδηγούν σε μία ψήφο που νομίζουν ότι θα πραγματώσουν το γνωστό σχέδιό τους. Πιο σχέδιο αυτό; Να βρεθούμε εκτός Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Βορίδης διεμήνυσε: «Σας λέμε, λοιπόν, ότι ο κόσμος σας κατάλαβε πάρα πολύ καλά. Και την Κυριακή θα δώσει την απάντησή του. Και η απάντησή του θα είναι: «Ναι στην Ευρώπη, Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στην Ελλάδα».

Λυκούδης: Με το δημοψήφισμα μπήκε σφαίρα στη θαλάμη της ρώσικης ρουλέτας

«Ο ελληνικός λαός θα αρνηθεί να παίξει στη ρώσικη ρουλέτα που τον καλείτε  να παίξει», τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, χαρακτηρίζοντας παραπλανητική την πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα.

«Σηκώνουμε το γάντι στην ανήθικη και καταστροφική πρόκληση. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα αλλά από εθνική συνεννόηση. Αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ της πρότασης, εμείς θα δώσουμε τη μάχη για το ευρώ, για το μέλλον των παιδιών μας, για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Λυκούδης, και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ζητάτε από τον ελληνικό λαό να πατήσει τη σκανδάλη. Σχέδιο διαπραγμάτευσης δεν υπήρξε ποτέ. Αυτό που υπήρξε ήταν μια αλλοπρόσαλλη πολιτική. Έφτασε η ώρα που η κυβέρνηση με το δημοψήφισμα, έβαλε την τελευταία σφαίρα στη θαλάμη μιας ιδιόρρυθμης ρώσικης ρουλέτας που παίζει από καιρό, και πατάει τη σκανδάλη στην τελευταία σκηνή μιας σαπουνόπερας».

Παράλληλα, ο εισηγητής του Ποταμιού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κυνηγούσε χίμαιρες και άφησε, όπως είπε, «με περισσή έπαρση να κυλήσουν από τα χέρια του τα χρήματα, να χάσει φίλους και υποστήριξη η χώρα και να σηκώσει κεφάλι η συμμορία της δραχμής».

Καραθανασόπουλος: Μας βάζουν ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη

Να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που θέλουν να τον παρασύρουν μεταξύ της Σκύλας και της Χάρυβδης, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.

Όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η Σκύλα είναι η πρόταση καρμανιόλα των δανειστών, ενώ η Χάρυβδη είναι η πρόταση λαιμητόμος της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις και στην ύπαιθρο να πουν «το μεγάλο όχι στην πρόταση βαρβαρότητας της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και στην πρόταση της κυβέρνησης και το μεγάλο ναι στην κατάργηση των μνημονιακών και των εφαρμοστικών του νόμων».

Επιπλέον, ο εισηγητής του ΚΚΕ περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως εξής: Από τη μια το φιλοκυβερνητικό μπλοκ που λέει ότι θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη και στην ΕΕ υπό τη λογική ότι θα επιστρέψει στις αξίες της, ενώ, όπως είπε, «η ΕΕ αποτελούσε πάντοτε τη φυλακή των λαών». Και από την άλλη, το αντιπολιτευτικό μπλοκ που κάνει λόγο για παραμονή στο ευρώ και στην ΕΕ με κάθε θυσία. Όμως, όπως επισήμανε, «η ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστική».

Εξάλλου, ο κ. Καραθανασόπουλος κάλεσε το λαό να συνταχθεί με το ΚΚΕ για να αποκρούσει τα νέα μέτρα και να διαμορφώσει τον μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού που, όπως σημείωσε, είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δ. Καμμένος: Λέμε ναι στις ελληνικές προτάσεις

«Πρέπει να πούμε ένα βροντερό "όχι"», τόνισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών θεσμών.

«Λέμε "ναι" στις ελληνικές προτάσεις, λέμε "όχι" στις εισαγόμενες» ανέφερε, τονίζοντας ότι «το δίλημμα δεν ήταν ποτέ για το ευρώ, είμαστε υπέρ του ευρώ και θέλουμε το μέλλον των παιδιών μας στο ευρώ». Και συμπλήρωσε: «Λέμε "όχι" στο αλλοδαπό δίκαιο και στο Μνημόνιο που μας κατέστρεψε».

Ο κ. Καμμένος άσκησε έντονη κριτική στη στάση των τριών θεσμών απέναντι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για «προσπάθεια απόλυτης ταπείνωσης», για να προσθέσει ότι οι δανειστές, μέσα από τα μνημόνια, επιδίωξαν τη φτωχοποίηση της χώρας και «μάς επέβαλαν τη στρατηγική να τρώμε τις σάρκες μας».

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επισήμανε ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και ότι σε μεγάλο βαθμό τα χρήματα που παίρναμε πήγαιναν για την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους. Επιπλέον, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής μια σειρά από έγραφα σχετικά με το θέμα αυτό.

Βίτσας: Θα εργαστούμε ώστε ο λαός να δηλώσει ελεύθερα τη βουλησή του

Να συμμετάσχει μαζικά στο δημοψήφισμα και με θάρρος να ψηφίσει «όχι», κάλεσε το λαό ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών θεσμών.

Όπως σημείωσε ο κ. Βίτσας «θα εργαστούμε ώστε ο λαός να δηλώσει ελεύθερα τη βούλησή του. Θα μπούμε φραγμός στην ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων και καλούμε το λαό να συμμετάσχει μαζικά στο δημοψήφισμα και με θάρρος, σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης να ψηφίσει όχι».

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, οι δανειστές έκαναν πως δεν κατάλαβαν, πως υπήρξαν οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και μια νέα εντολή. Οι εκλογές όμως, όπως εξήγησε, δεν αλλάζουν απλά πρόσωπα, επιλέγουν πολιτικές. Παρ' όλα αυτά, οι δανειστές επέμειναν στις θέσεις τους και νόμιζαν ό,τι η κυβέρνηση μπλοφάρει. Η εντολή μας, όμως, ήταν ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Δεν έχουμε εντολή για ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα. Δεν έχουμε εντολή να υπογράψουμε την καταστροφή της ελπίδας για δημοκρατία στην πράξη.

Εξάλλου, αναρωτήθηκε: «Ποιός έχει την ευθύνη; Αυτός που προσπαθεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση; αυτός που μια λέει το κείμενο της ελληνικής πλευράς ως καλή βάση συζήτησης και μια το διαγράφει;. Ποιός έχει την ευθύνη; Αυτός που επιλέγει τη δημοκρατική διαδικασία ή αυτός που διαστρέφει το ερώτημα;»

Λοβέρδος: Ήρθε η ελπίδα για να φύγετε

Ευτυχώς η ελπίδα να φύγετε ήρθε υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, στο περιθώριο της συζήτησης της Ολομέλειας της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, δεν έχει πρωθυπουργό» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «κρύβεστε πίσω από τους πολίτες». Όπως εξήγησε, είμαστε μπροστά σε πολιτικές εξελίξεις.

«Το δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνει, γιατί διχάζει το λαό» συμπλήρωσε, ενώ επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του ευρώ και εναντίον της κυβέρνησης.