Συσσίτιο, στους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Δικαστηρίων (πίσω από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου) θα προσφέρει, από αύριο, ο δήμος Θεσσαλονίκης.


Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε, από τον λογαριασμό του στο Facebook, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παν. Αβραμόπουλος. 

"Σήμερα έγινε μια προσπάθεια για να ανακουφιστούν οι δεκάδες πρόσφυγες, Σύριοι στην πλειοψηφία τους, που εδώ και μέρες καταλύουν στην πλατεία Δικαστηρίων. Το βασικό συντονισμό εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέλαβε ο Γ. Γραμματέας Θωμάς Ψαρράς, σε συνεργασία με τον κο Χριστόπουλο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας", έγραψε μεταξύ άλλων. 

Όπως επισήμανε, ως πρώτο μέτρο ανακούφισης, τοποθετήθηκαν στην πλατεία χημικές τουαλέτες και διασφαλίστηκε παροχή νερού, "γεγονός που θα βελτιώσει μερικώς τις συνθήκες", όπως σχολιάζει. Προσθέτει ότι "θα διατεθεί στους πρόσφυγες το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών προσωπικής υγιεινής", Και υπογραμμίζει:

"Από αύριο θα διασφαλιστεί και η παροχή τροφής μέσω των συσσιτίων του Δήμου".

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει και την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να διεκδικηθεί για να μετατραπεί σε δομή υποδοχής μεταναστών το πρώην 424 ΓΣΝ, που, σημειωτέον, ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μόνον που, όπως γράφει στο λογαριασμό του στο Facebook, αυτό είναι... ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου:

"Η κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς το πρόβλημα καθημερινά οξύνεται, επιβάλει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην υλοποίηση της πρότασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα, για την αξιοποίηση των στεγασμένων χώρων του 424 ΣΝΘ, το οποίο πλέον δεν λειτουργεί και παραμένει ανενεργό.  Εκεί μπορούν να στεγαστούν, τουλάχιστον προσωρινά, δομές υποδοχής, κάλυψης βασικών αναγκών και παροχής στοιχειώδους φροντίδας σε πρόσφυγες οι οποίοι διέρχονται από την πόλη με στόχο να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης", γράφει χαρακτηριστικά.