Δεν προλάβαμε να δούμε... τι σημαίνει συμφωνία και βρισκόμαστε, πάλι, στα χαρακώματα. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν -ξανά- ρήξη με τους εκπροσώπους των "θεσμών", επειδή επιμένουν στις θέσεις που έχει εκφράσει το ΔΝΤ.


Αυτήν την ώρα, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται συζήτηση για την Ελλάδα. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν παραβρίσκεται, καθώς ακύρωσε την παρουσία του. Ήταν εκεί ο κ. Τίμερμανς.

"Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών αυτή την εβδομάδα", τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς. Παρουσίασε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 22ης Ιουνίου κι επισήμανε ότι τα χρονικά περιθώρια που απομένουν για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα είναι ελάχιστα. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση, τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ να επωμισθούν τις ευθύνες τους και να δεσμευθούν ότι θα δώσουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα, για μια νέα εκκίνηση της Ελλάδας που θα βασίζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην αρωγή των θεσμών. 

Πρόσθεσε, τέλος, ότι μόλις επιτευχθεί συμφωνία, ο πρόεδρος της Επιτροπής θα υποβάλει προτάσεις για την παροχή 35 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Βέμπερ: Η κυβέρνηση των κομμουνιστών δεν έφερε αξιόπιστες προτάσεις

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Μάλφρεντ Βέμπερ τόνισε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις. Επέρριψε δε ευθύνες στην «κομμουνιστική κυβέρνηση της Ελλάδας», όπως την αποκάλεσε, η οποία παρέλαβε την οικονομία σε βελτιωμένη κατάσταση και την επιδείνωσε, από τα χαμηλά πλεονάσματα πίσω στα ελλείμματα, από την ισχνή ανάπτυξη στη βαθιά οικονομική κρίση και από το σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα στην εκροή κεφαλαίων. Κατέληξε, λέγοντας ότι η συμφωνία είναι αναγκαία και ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα είπε ότι δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα της ευρωζώνης και το μέλλον της Ευρώπης για τον ΦΠΑ στα ελληνικά εστιατόρια. Κατέληξε λέγοντας πως αυτοί που θέλουν να ταπεινώσουν την Ελλάδα κάνουν λάθος, γιατί δεν αμφισβητούν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά τη διάσωση του ελληνικού λαού και την ακεραιότητα της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ ανέφερε ότι η μόνη επιλογή και διέξοδος από την κρίση είναι η επίτευξη συμφωνίας, γιατί διαφορετικά μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν χειρότερη για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη. Ο Γκι Βερχόφστατ τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μία διαρκής λύση για την Ελλάδα, και αυτό δεν συμβαίνει με τη συμφωνία που βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή την ώρα.

Παπαδημούλης

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή και το Eurogroup χαιρέτισαν τις ελληνικές προτάσεις ως «καλή βάση» συζήτησης, το ΔΝΤ και συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης δείχνουν ότι δεν θέλουν συμφωνία και θέλουν να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό.

 Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση που εξασφαλίζει υγιή δημόσια οικονομικά, προωθεί μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους, και βάζει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κι επέρριψε ευθύνες "στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες εφάρμοσαν μαζί με την τρόικα μια πολιτική που τριπλασίασε την ανεργία στην Ελλάδα, έφερε ύφεση 25% του ΑΕΠ και εκτίναξε το ελληνικό χρέος από 125% του ΑΕΠ στο 180%".

Απορρίπτει τη συμφωνία στο εσωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη θέση ότι η τελική πρόταση συμφωνίας πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τα όρια της εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και με βάση την βιωσιμότητά της συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της ανάπτυξης και του χρέους, ανέπτυξε ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές στην συνεδρίαση της ΠΓ του  ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.  Στην εισήγησή του ο κ. Κορωνάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη απέναντι σε απίστευτους εκβιασμούς και πρωτοφανείς τακτικές ασφυξίας. 

Πρόσθεσε, ότι η νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης αποδεικνύει την θέλησή για λύση αν και περιλαμβάνει και επώδυνα στοιχεία που βρίσκονται στα όρια των αντοχών της κοινωνίας, όπως μέχρι σήμερα συλλογικά έχουμε περιγράψει. Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία που θα επιβαρύνει τα υψηλά στρώματα και όχι τα φτωχά, ενώ χαρακτήρισε παράλογες τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.