Έφερναν λαθραία τσιγάρα, από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη με... κούριερ και τα πουλούσαν, είτε στους δρόμους, είτε σε καταστήματα.


Ο λόγος για τα 11 μέλη σπείρας διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, όλοι αλλοδαποί, τα οποία συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη. Δύο από αυτούς (27 και 28 ετών), ήταν ο επικεφαλής. Άλλοι δύο είχαν αναλάβει το ρόλο του προμηθευτή. Οι υπόλοιποι επτά, ηλικίας 21 ως 69 ετών, ήταν οι λιανοπωλητές...

Η αστυνομία παρακολουθούσε εδώ και καιρό τις κινήσεις τους. Διαπίστωσε ότι, μετά τις συνεννοήσεις των δύο επικεφαλής, τα φορτία των λαθραίων τσιγάρων έρχονταν σε κούτες, με εταιρία κούριερ, στη Θεσσαλονίκη. Οδηγούνταν σε τρία διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη (που λειτουργούσαν ως... καβάτζες) κι εκεί μοιράζονταν στους δύο προμηθευτές καταστημάτων και στους λιανοπωλητές. Οι δυο πρώτοι αναλάμβαναν να διαθέσουν τα λαθραία τσιγάρα σε συγκεκριμένα ψιλικατζίδικα και οι υπόλοιποι να τα πουλήσουν, ένα - ένα πακέτο, στις παρυφές της αγοράς Βλάλη, ή στις παρυφές λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης.

Σε έρευνες που έγιναν στις "καβάτζες" βρέθηκαν 24.866 πακέτα τσιγάρα, που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου, 32 αδασμολόγητα πακέτα καπνού, 14.995 ευρώ για τα οποία η αστυνομία υποστηρίζει ότι προέρχονται από αγοραπωλησία λαθραίων τσιγάρων, 13 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις και δο οχήματα που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά του λαθραίου εμπορεύματος.

Εκτιμάται ότι, από την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος, οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και επιβαρύνσεις που απώλεσε το Ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνουν τις 85.000 Ευρώ. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για σύσταση και συμμορία και λαθρεμπορία και παραπέμφθηκαν στην κύρια ανάκριση.