Με... ανοικτές διαφορές προσέρχονται, λίγο αργότερα, στο Eurogroup, η κυβέρνηση και οι θεσμοί, καθώς θα πέσουν στο τραπέζι δυο διαφορετικά κείμενα για συμφωνία.

Το "αγκάθι" είναι, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την κυβέρνηση, ο ΦΠΑ των νησιών. Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν είναι δυνατό να αυξηθεί, ενώ οι θεσμοί από την πλευρά της θέλει εξίσωση παντού.

Αντίθετα, πηγές από την πλευρά των δανειστών υπογραμμίζουν πως η διαφορά των δύο πλευρών έγκειται στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει προτάσεις για το πώς θα φθάσει η χώρα σε ανάπτυξη. "Αν δεν υπάρξουν αυτές οι προτάσεις, αυτό σημαίνει πως, σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα χρειάζεται παραπάνω χρήματα", επισημαίνουν.

Τι διαρρέει το Μαξίμου

«Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν: «Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός».

Η επιμονή των θεσμών, πάντως, έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και σε πολιτικές δυνάμεις όπως Το Ποτάμι. Πριν λίγο, ο Χ. Θεοχάρης, στέλεχος του κόμματος, παραδέχονταν μιλώντας στον Σκάι πως οι απαιτήσεις των δανειστών "είναι παράλογες".

Τι θα γίνει στο Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε έγγραφο ως βάση για συμφωνία.

Οι υπουργοί (Οικονομικών) θα μελετήσουν τώρα αυτό το έγγραφο "για να δουν εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό", δήλωσε ο αυστριακός υπουργός στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.