Το Eurogroup συνεχίζεται, στις Βρυξέλλες, αλλά χωρίς την Ελλάδα. Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τον Γιάννη Βαρουφάκη να αποχωρήσει και συνεχίζουν για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αφού παράταση στο πρόγραμμα δε δίνεται...


Το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται την Τρίτη το βράδυ, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, γνωστοποιώντας την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης περί απόρριψης του αιτήματος παράτασης του ελληνικού προγράμματος, σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την αποβολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

«Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ανταποκριθεί αρνητικά στις προτάσεις των θεσμών» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα επέλεξε να θέσει σε δημοψήφισμα προτάσεις, οι οποίες ακόμη δεν είχαν οριστικοποιηθεί.

«Οι προτάσεις δεν ήταν ολοκληρωμένες, βρισκόμασταν ακόμη σε διαπραγματεύσεις» εξήγησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.



Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί με τις απόψεις των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών. «Θα συνεχίσουμε τη συνεδρίαση για να εξετάσουμε τις επιπτώσεις αυτού του συμπεράσματος» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Θέλουμε να εργαστούμε στενά για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης» τόνισε, αποκαλύπτοντας ότι στη νέα συνεδρίαση, δεν θα δώσει το «παρών» ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι η Ευρώπη επέδειξε το μέγιστο της ευελιξίας. Ήμασταν έτοιμοι να λάβουμε υπόψη μας τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τόνισε εν συνεχεία.

Eρωτηθείς για το δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι εάν η απάντηση του ελληνικού λαού είναι θετική, τότε ενδεχομένως να εφαρμοστεί ένας μέρος του προγράμματος, όπου είχε συμφωνηθεί.

«Θα υπάρξουν προβλήματα για την Ελλάδα, ακόμα και με ναι. Η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα διαχείρισης. Πρέπει να δούμε ποιον θα εμπιστευτούμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα» τόνισε αναλυτικά.

Στο σενάριο του «όχι», συνέχισε, η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται στον ελληνικό λαό ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τις υποχρεώσεις της σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Ντέισεμπλουμ.



Τα αντίθετα έλεγε ο Βαρουφάκης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, προσπάθησε, στη δική του συνέντευξη Τύπου, να αποδείξει πως δεν ήταν... αποβολή της Ελλάδας, αλλά "συμβατικό θέμα" και πως, πλέον, το Eurogroup "πέρασε στο... δεύτερο ημίχρονο"!

Η πρόταση των θεσμών δεν θα έδινε ένα οριστικό τέλος στην κρίση, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup.
«Η πρόταση είναι μη βιώσιμη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός. Όπως εξήγησε, η προτεινόμενη συμφωνία δεν θα «πέρναγε» από την ελληνική Βουλή.

Αιτιολογώντας την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από τους δανειστές η αρχή του κοινού τόπου.

«Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μία αχτίδα αισιοδοξίας . Όμως, οι θεσμοί ποτέ δεν την σεβάστηκαν» σημείωσε  εν συνεχεία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η σημερινή απόρριψη εκ μέρους του Eurogroup για επέκταση της συμφωνίας για μερικές μέρες κάνει μόνιμη ζημία στην αξιοπιστία στο Eurogroup.

«Η Ευρώπη έχει ακόμη την ευκαιρία να διασώσει αυτή τη διαδικασία» υποστήριξε παράλληλα, προσθέτοντας ότι το Eurogroup πρέπει να βελτιώσει την πρότασή της προς την ελληνική κυβέρνηση.
Η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να έρθει σε μία συμφωνία της ύστατης στιγμής έως την Τρίτη, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών. 

Η απόφαση να μην προσκληθούμε στο άτυπο Eurogroup είναι μία απόφαση του κ. Ντέισεμπλουμ και όχι από την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Όσον αφορά την καταβολή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει επανειλημμένως  την πληρωμή του ΔΝΤ μέσω των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων.



Αναφορικά με το δημοψήφισμα, τόνισε ότι θα αφορά την έγκριση ή την απόρριψη των προτάσεων των θεσμών. Εάν αυτές βελτιωθούν, συνέχισε, τότε θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό να τις υπερψηφίσει.

Παράλληλα, απέρριψε τη σύνδεση του δημοψηφίσματος με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Το ερώτημα είναι απλά, θέλετε να συμφωνήσουμε σ’ αυτή την πρόταση ναι ή όχι» εξήγησε.