Η χορηγία του Προξενείου των ΗΠΑ, στο Thessaloniki Pride (την παρέλαση ομοφυλόφιλων, τρανς και λεσβιών), φαίνεται πως διχάζει τους συμμετέχοντες. Κινηματικές ομάδες της κοινότητας των γκέι, τρανς, μπάι, λεσβιών ετοιμάζουν τη δική τους παρέμβαση στην παρέλαση.


Η αντίδραση άρχισε από τις συζητήσεις που γίνονταν για την οργάνωση του Pride Parade στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, όπου, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ότι ο δήμος δεν παρεμβαίνει, αλλά συμμετέχει με ένα μικρό ποσό που δίνει για τη διοργάνωση, κινήματα της LGBTQI (Lesbian Gay Bi Trans Queer Intersex) κοινότητας επιμένουν πως ο δήμος "θέλει να καπελώσει" την εκδήλωση!

Σε μία από αυτές τις συσκέψεις (από την οποία είχε αποκλειστεί η ομάδα Sylvia Rivera, συλλογικότητα η οποία από την αρχή των δράσεών της εξέφραζε την ανάγκη για ένα πολιτικοποιημένο, κινηματικό pride, χωρίς μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ως χορηγούς, χωρίς χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και λοιπούς) μπήκε το θέμα των χορηγιών. Ένας από τους χορηγούς ήταν και το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, όπως ο ίδιος είπε λίγες μέρες αργότερα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ήταν υπέρ της χορηγίας αυτής. Μάλιστα, υποστήριξε ότι "οι ΗΠΑ είναι ανοικτές σε αυτό το θέμα και πρώτος και καλύτερος ο αμερικανικός στρατός, που έχει αναγνωρίσει και δεχτεί, εδώ και χρόνια, την ομοφυλοφιλία".

Μπορεί η αποστροφή αυτή του δημάρχου να έδωσε την ευκαιρία στον επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" Γ. Δελλή να πει πως "οι λαοί που δολοφονούνται από τους αμερικανούς στρατιώτες δεν δίνουν σημασία αν αυτός που τους σκοτώνει είναι ομοφυλόφιλος ή στρέιτ", προκάλεσε, όμως, νέα αντίδραση από την RainbowAttack – Πολύχρωμη Αντεπίθεση
πρωτοβουλία για αντιφά αντιομοφοβικές/αντιτρανσφοβικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη που εξέδωσε ανακοίνωση την οποία συνυπογράφουν οι: Αντιφασιστικός Πυρήνας ACT–Πολιτική Συνέλευση Κατάληψης LIBERTATIA Ομάδα SylviaRivera για ένα κινηματικό ThessalonikiPride, Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα -ΕΕΚ, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή - ΚΕΕΡΦΑ, Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση και Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης - ΑΚ.

"Το pride που θέλουμε είναι αυτό που συμπυκνώνει την περηφάνια και την αγωνιστικότητα, τη μέθη για ζωή αλλά και την απόλαυση της ελευθερίας. Αυτή την ελευθερία δεν θα μας τη χαρίσουν οι κλειστές επιτροπές συνδιοργάνωσης του Pride, το αμερικανικό ή όποιο άλλο προξενείο, αλλά θα πρέπει να την κερδίσουμε μόνες και μόνοι μας, με τους δικούς μας αγώνες. Γιατί η ελευθερία είναι όλα όσα φανταστήκαμε, ποθήσαμε, ονειρευτήκαμε, είναι όλα τα ανείπωτα που πρέπει κάποια στιγμή να ειπωθούν", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Με την ανακοίνωση αυτή, οι οργανώσεις καλούν στη συγκέντρωση και πορεία του 4ου Pride Parade στην πλατεία Λευκού Πύργου, το Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015, στις 5 το απόγευμα.