Σαν σήμερα εκτυλίχθηκε μια βραδιά που έμελλε να μείνει στην ιστορική μνήμη ως "η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών"...


Όλα άρχισαν στις 21 Μαρτίου 1933, η νέα γερμανική βουλή, με 441 ψήφους έναντι 94, έδινε δικτατορικές εξουσίες στον Αδόλφο Χίτλερ, πρωθυπουργό με την ψήφο του λαού. Έμεναν μερικά ακόμη που έπρεπε να πράξει ώστε να μείνει μοναδικός κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Όλα αυτά τα χρόνια, τα τάγματα εφόδου των είχαν βοηθήσει όπου τα χρειάστηκε. Οι αρχηγοί τους είχαν αποκτήσει δύναμη και πια ζητούσαν μερίδιο στην εξουσία (Ερνέστ Ρεμ) ή ασκούσαν σκληρή κριτική (Ότο Στράσερ). Με προσωπική του διαταγή, στις 30 Ιουνίου 1934, σφάχτηκαν και οι δύο, καθώς και όλοι οι αντίπαλοί του μέσα στο κόμμα. 

Την ίδια νύχτα, σφάχτηκε στο σπίτι του μαζί με τη γυναίκα του και ο αρχηγός του κόμματος των καθολικών, Κουρτ φον Σλάιχερ (1847 - 1934), πρωθυπουργός το 1932. 

Την επομένη, 1η Ιουλίου 1934, μέσα σε μια μόνο μέρα, σφάχτηκαν 5.000 στελέχη των ταγμάτων εφόδου. Ο Χίτλερ έμεινε μόνος κυρίαρχος καθώς το μοναδικό εμπόδιό του, ο γηραιός πρόεδρος της Δημοκρατίας φον Χίντεμπουργκ, πέθανε τον Αύγουστο του 1934, σε ηλικία 87 χρόνων. Πειθήνια η βουλή, ανέθεσε στον Χίτλερ κι αυτό το αξίωμα: Τον έκανε φίρερ (πρόεδρο και πρωθυπουργό, ταυτόχρονα).