Δεν έδωσε νέα στοιχεία ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του, πριν από λίγα λεπτά. Ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα θα γίνει, παρά το ότι "η Ελλάδα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης" και κατηγόρησε "ακραίους κύκλους" ότι έκλεισαν τις τράπεζες.


Το διάγγελμα του πρωθυπουργού αναλώθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, σε ανάλυση επιχειρημάτων υπέρ του "όχι" στις εκλογές της Κυριακής. Υποσχέθηκε σταθερούς μισθούς και συντάξεις μετά τη Δευτέρα και ότι οι τράπεζες θα ξανανοίξουν κανονικά.

"Σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης ήταν και είναι η επίτευξη συμφωνίας με όρους, όμως, βιωσιμότητας και προοπτικής", είπε. Και υποστήριξε ότι "μετά την απόφασή μας για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις. Δεν τις αφήσαμε να πέσοουν κάτω. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας".

Ο κ. Τσίπρας είπε πως "αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, μετά το δημοψήφισμα, με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά".

Υπερασπίστηκε το δημοψήφισμα

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, "η δημοκρατική επιλογή βρίσκεται στον πυρήνα τω ευρωπαϊκών παραδόσεων" και θύμισε πως κι άλλες χώρες (επικαλέστηκε τις Γαλλία και Ιρλανδία) έκαναν δημοψήφισμα με ευρωπαϊκά θέματα, χωρίς αντιδράσεις. "Δυστυχώς στην περίπτωση της Ελλάδας είχαμε άλλα μέτρα και σταθμά", είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τους εταίρους για την οικονομική ασφυξία: "Η επικράτηση ακραίων συντηρητικών κύκλων είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι τράπεζες της χώρας σε ασφυξία", υποστήριξε. Και πρόσθεσε πως "είναι πράγματι απαράδεκτο, σε μια Ευρώπη αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού, να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής, να κλείνουν τις τράπεζες"!

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι "η κυβέρνηση, παρά την οικονομική ασφυξία φρόντισε να καταβληθεί η σύνταξη" και τόνισε πως "για να προστατέψουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες". Πρόσθεσε ότι "οι προτάσεις που μας ζήτησαν εκβιαστικά να υπογράψουμε ήθελαν την δραστική μείωση των συντάξεων. Και γι αυτό αντιδράσαμε"...

Επιχειρήματα για... ναι στο "όχι"

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι "το τελεσίγραφο δεν έγινε αποδεκτό. Η αυτονόητη διέξοδος ήταν να απευθυνθούμε στο λαό".

Έκανε και επίθεση στο εσωτερικό της χώρας: "Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτές τις ώρες οι σειρήνες της καταστροφής οργιάζουν. Σας εκβιάζουν να ψηφίσετε "ναι". Να είτε κι εσείς, όπως εκείνες τις κακές μέρες του κοινοβουλίου, εκείνοι και να πείτε 'ναι σε όλα'. Να γίνεται κι εσείς συνένοχοι".

Πρόσθεσε ότι "το όχι δεν αποτελεί απλά ένα σύνθημα. Αποτελεί την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει την επόμενη μέρα. Όχι δε σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλά επιστροφή στην Ευρώπη της αλληλεγγύης".

Για τον πρωθυπουργό "όχι σημαίνει πίεση, ισχυρή, για μια συμφωνία οικονομικά δίκαιη, που θα κατανέμει τα βάρη στους έχοντες και όχι στου μισθωτούς και συνταξιούχους".

Μάλιστα, είπε πως "θα τιμωρήσουμε μια για πάντα τους θύλακες της διαπλοκής". Και προχώρησε σε δεσμεύσεις:

"Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να είναι αυτές οι δυσκολίες προσωρινές".

"Είναι ψεύτες"!

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη: "Επιμένουν κάποιοι να συνδέουν το δημοψήφισμα με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Λένε εν γνώσει τους ψέματα. Όσοι τα λένε είναι οι ίδιοι με αυτούς που τα έλεγαν στο παρελθόν. Προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία και στην πατρίδα και στην Ευρώπη".

Η επίθεση ήταν... διπλή. Και εντός και εκτός: "Όσοι θέλουν μια Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού, μη σεβασμού στη δημοκρατία, μια επιδερμική ένωση με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ. Δεν είναι οραματιστές για την Ευρώπη! Είναι άτολμοι πολιτικοί που δεν μπορούν να σκεφθούν ως Ευρωπαίοι".

Μίλησε κατά του "εγχώριου πολιτικού συστήματος", που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για πραξικόπημα. "Η Δημοκρατία, όμως, δεν είναι πραξικόπημα. Οι δοτές κυβερνήσεις αποτελούν πραξικόπημα" είπε, θυμίζοντας, χωρίς να κατονομάζει, τις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Πικραμένου..

Τέλος, "χτύπησε" στο θυμικό: "Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για τη νηφαλιότητα και ψυχραιμία που επιδεικνύετε", είπε και υποσχέθηκε: "Η κατάσταση αυτή δε θα συνεχιστεί για πολύ. Οι μισθοί και οι συντάξεις δε θα χαθούν. Οι καταθέσεις δε θα χαθούν στο βωμό των σκοπιμοτήτων".

Και τόνισε: "Αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης, αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία. Σας καλώ να πούμε όχι στις συνταγές των μνημονίων που καταστρέφουν την Ευρώπη. Να ανοίξουμε μια σελίδα δημοκρατίας. Είναι η ευθύνη μας προς τους γονείς μας τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας. Είναι το χρέος μας προς την ιστορία", κατέληξε.