Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. 

Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης της ευρώ θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας. Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στη  συνεδρίαση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συναντάται στο περιθώριο της συνόδου με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. 

Από την πλευρά ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup. Όπως είπε «η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, γιατί όπως είπε, η Κύπρος θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα».

Νωρίτερα συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. 

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Ειδικότερα, οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα.

Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ, θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δις. ευρώ.