Ποινή φυλάκισης 17 μηνών επέβαλε, σήμερα, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, σε δυο 35χρονους, οι οποίοι επιτέθηκαν και χτύπησαν δυο τρανσέξουαλ που έπιναν τον καφέ τους σε

καφετέρια της περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου (πριν τις εκλογές). Οι δυο τρανς έπιναν καφέ και οι δυο 35χρονοι που κάθονταν σε γειτονικό τραπέζι, ζήτησαν από τη μία να τους ακολουθήσει για να κάνουν σεξ. Εκείνη αρνήθηκε και τότε, απρόκλητα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο 35χρονοι της επιτέθηκαν κι άρχισαν να τη γρονθοκοπούν.

Η άλλη τρανς κάλεσε την αστυνομία, από το κινητό της τηλέφωνο, για να δεχτεί κι αυτή τη μανία της επίθεσης των δύο νεαρών. Οι δράστες τις χτυπούσαν έως ότου εμφανίστηκε περιπολικό της αστυνομίας, οπότε και το ΄βαλαν στα πόδια.

Συνελήφθησαν, όμως, λίγο αργότερα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, για να καθίσουν, σήμερα, στο σκαμνί του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της δίκης, τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι δικαστές, μετά από παρέμβαση της πολιτικής αγωγής, απευθύνονταν στα δύο θύματα όχι με το φύλλο που αναγράφεται στην αστυνομική τους ταυτότητα, αλλά με το γένος που συνάδει με τη ταυτότητα φύλου των τρανς γυναικών.

Με αφορμή τη δίκη και καταδίκη των δύο 35χρονων, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), με ανακοίνωσή του, ζητά από την Πολιτεία “να δράσει άμεσα για την αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος και να μεριμνήσει ώστε οι διωκτικές αρχές να καταγράφουν, ήδη από την υποβολή της έγκλησης, τυχόν περιστάσεις ή υπόνοιες θύματος ή τυχόν μαρτύρων που παραπέμπουν σε ρατσιστικό κίνητρο με έδαφος τη ταυτότητα φύλου, ώστε να εξετάζεται αυτό από το δικαστικές αρχές. Επίσης, με τη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση Γραφείων Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας με τη προσθήκη της ταυτότητας φύλου και να ενσωματώσει στο Ελληνικό δίκαιο της Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της Βίας λόγω φύλου με συμπεριληπτικό τρόπο για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς και να ανταποκριθεί στο αίτημα της τρανς κοινότητας, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου”.