Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα λήγει η χρηματοδότηση κοινωνικών δομών των δήμων σε όλη τη χώρα. Έτσι θα μείνουν ξεκρέμαστες περίπου 330.000 οικογένειες σε όλη την επικράτεια!

 

Μιλάμε για τη χρηματοδότηση των ανοιχτών κέντρων ημερήσιας υποδοχής αστέγων και ηλικιωμένων, κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, τραπεζών αγάπης (τρόφιμα και ρούχα), συσσιτίων, λαχανόκηπων κ.ά. που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ήδη, όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα “Μακεδονία”, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, απέστειλε για το θέμα σχετική επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, Οικονομίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, αναπληρώτρια υπουργό αρμόδια για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργό αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου. Τους καλεί να βρουν άμεσα λύση στο κοινωνικό αυτό μέτωπο, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα που ανακύπτουν δεν μπορούν να περιμένουν ούτε μία μέρα.

Μεταξύ άλλων σε κίνδυνο βρίσκονται ακόμη και τα συσσίτια των δήμων.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα που κινδυνεύουν είναι:

• "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", που με τον τρόπο που υλοποιείται φέτος πάνω από 40.000 παιδιά θα στερηθούν τη δωρεάν φιλοξενία στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠμεΑ.
Βάσει των παραπάνω, ζητούν από τους υπουργούς να επανεξετάσουν το κρίσιμο ζήτημα και να προχωρήσουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις για την άμεση αύξηση του ποσού της συνολικής χρηματοδότησης κατά 50 εκατ. ευρώ (με εμπροσθοβαρή απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2), προκειμένου να ικανοποιηθεί τουλάχιστον το σύνολο των έγκυρων αιτήσεων, ήτοι των 106.885 παιδιών.
• "Βοήθεια στο σπίτι", για το οποίο, σύμφωνα με τους αιρετούς, έπρεπε να γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία έτσι ώστε να προχωρήσει η συμβασιοποίησή του με το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μη βρίσκεται το πρόγραμμα στον αέρα καινά κινδυνεύουν 100.000 ανήμποροι πολίτες να βρεθούν στο περιθώριο στερούμενοι τις κρίσιμες υπηρεσίες. Το πρόγραμμα, που έχει εκατοντάδες δομές και απασχολεί πάνω από 3.500 εργαζομένους, κινδυνεύει, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη το προβλεπόμενο από τον νόμο 4277/2014 πλαίσιο.
• "Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας", που μετά και τη δεύτερη παράταση δεν έχει ληφθεί πρόνοια για τη συνέχισή τους, με αποτέλεσμα από τις 30 Σεπτεμβρίου 118.000 άποροι, άνεργοι, ανασφάλιστοι και χαμηλόμισθοι να εγκαταλειφθούν στη μοίρα τους, ενώ 1.112 εργαζόμενοι να μπουν στην ανεργία