Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ*

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει μάθει να οδηγεί αυτοκίνητο εδώ και 8 μήνες. Παρόλο που πήρε το δίπλωμα τον περασμένο Ιανουάριο, ο 40χρονος πρωθυπουργός αρνείται να βγει στους δρόμους με άνεση και κυρίως με ασφάλεια.

 

Είναι σφιγμένος, τα χέρια του ιδρώνουν συνεχώς γύρω από το τιμόνι, ενώ διατηρεί ακόμη το «Ν» στο πίσω παρμπρίζ ( κάτι που βολεύει τους περισσότερους νέους οδηγούς για να μην τους χρεώνουν τα λάθη). Επίσης, λόγω κακών χειρισμένων ο κινητήρας του σβήνει πολύ συχνά στα φανάρια ( παρόλο που πολλές φορές του έχουν κάνει συστάσεις ότι πρέπει να αφήνει τον συμπλέκτη απαλά).

Πάντως, του αρέσει το ρίσκο: Παρόλο που δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο του αυτοκινήτου του, βγαίνει χωρίς φλας στην αριστερή λωρίδα, οδηγώντας άτσαλα ενώ αγνοεί τους οδηγούς που τον κορνάρουν – και πολλές φορές τον κατσαδιάζουν. Το χειρότερο είναι ότι από τις πρώτες διαδρομές του κουβαλάει μέσα στο κακοσυντηρημένο αυτοκίνητο και επιβάτες, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν πριν αποκτήσει το δίπλωμα οδήγησης. Γρήγορα όμως οι τελευταίοι διαπίστωσαν ότι είναι ριψοκίνδυνος ενώ δύο φορές ( με το δημοψήφισμα και τις πρόσφατη προκήρυξη των εκλογών ) είδαν τον …χάρο με τα μάτια τους.

Οι περισσότεροι τον συμβουλεύουν να πηγαίνει πιο σιγά, ενώ του επισημαίνουν ότι χρειάζεται πολλά επιπλέον μαθήματα για να ξαναβγει στους δρόμους με ασφάλεια και να μην πάρει στον λαιμό του και άλλους. Μια συμβουλή που την ακούει αλλά δεν την αποδέχεται, γιατί, αυτός πιστεύει, ότι έχει μάθει να οδηγεί πολύ καλά.

Ο χειμώνας είναι πολύ κοντά: η ολισθηρότητα του οδοστρώματος, η βροχή και το κακοσυντηρημένο όχημα θα του δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στις περιορισμένες οδηγικές ικανότητες του Αλέξη. Ευχή όλων; Να μην εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα.


*Ο Νίκος Λιβανός είναι δημοσιογράφος ειδικευμένος σε θέματα δύο και τεσσάρων τροχών