Χαμός έγινε στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης μετά τη γνωστοποίηση ότι το στέλεχος της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη, Κ. Ζέρβας, εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στην Α Θεσσαλονίκης.


Όλα άρχισαν όταν ο επικεφαλής της παράταξης "Εντάξει" και βουλευτής της Ν.Δ. στην ίδια περιφέρεια, Σταύρος Καλαφάτης, καλωσόρισε "στην πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, ένα πρώτης γραμμής στέλεχος της Πρωτοβουλίας Μπουτάρη, που επισήμως έρχεται και υιοθετεί τις αρχές της κεντροδεξιάς και ανοίγει το δρόμο, κ. Δήμαρχε και στο μέλλον"! Υπενθύμισε τον όρο "νεοσυντηρητικός" που είχε αποδώσει στον κ. Μπουτάρη προεκλογικά, όταν "νέοι άνθρωποι έρχονται στη Δεξιά παράταξη"! 

Υπήρξε αντίδραση από κάποιους συμβούλους της παράταξης Μπουτάρη, αλλά ο κ. Καλαφάτης συνέχισε, αναφερόμενος σε "παράδοξα", όπως είπε, να υπάρχει στέλεχος της Πρωτοβουλίας που μπαίνει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όταν ο δήμαρχος εύχεται στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το έργο του.

"Να συνεχίσει, δηλαδή, με κάπιταλ κοντρόλς; Με την ίδια τακτική στο μεταναστευτικό; Με την ανεργία που ανεβαίνει; Με τις επιχειρήσεις που κλείνουν", αναρωτήθηκε;

Η θέση του Παν. Αβραμόπουλου

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του σώματος, Παν. Αβραμόπουλος που είπε ότι "είναι απώλεια ο Κ. Ζέρβας για την κεντροαριστερά. Για την παράταξη που τόσα χρόνια υπηρέτησε"...  

Θύμισε, ακόμη, ότι στην Πρωτοβουλία προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους, με διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίοι... ορκίστηκαν "σε μια άτυπη συνωμοσία", να μην έχουν υποτέλεια σε κομματικές απαιτήσεις.

Δήλωσε περήφανος ο Κ. Ζέρβας

"Λίγο άκομψο" χαρακτήρισε το να αναφέρονται στις προθέσεις του, ο Κ. Ζέρβας, όταν πήρε το λόγο. 

"Δε θα θελα να μιλάει κανείς για τις προθέσεις μου. Είναι σημαντικό ο καθένας να δίνει τους αγώνες του, αλλά σημαντικό είναι να σέβεται και τις προθέσεις του άλλου. Είμαι περήφανος που εκλέχθηκα με την Πρωτοβουλία και τον Γιάννη Μπουτάρη, όπως θεωρώ μεγάλη τιμή που ένα μεγάλο κόμμα με μεγάλη ιστορία και σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό μου έκανε μια τιμητική πρόταση", τόνισε.

Μπουτάρης: Σπέκουλα...

Δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις Μπουτάρη - Καλαφάτη όταν πήρε το λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

"Για τον ενθουσιασμό του Καλαφάτη είναι απολύτως ξεκάθαρο. Η πρωτοβουλία δεν έχει πολιτικούς αποκλεισμούς. Δεν ξέρουμε αν έχουμε κανέναν από ΑΝΕΛ, αν και δε νομίζω επειδή αυτοί ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες στο γάλα", είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε:

"Τέτοια σπέκουλα για κινήσεις απολύτως προσωπικές, δεν είναι και τόσο ωραία"... 

Για τον κ. Μπουτάρη, "η πολιτική τοποθέτηση του οποιουδήποτε δεν επηρεάζει τις αποφάσεις της Πρωτοβουλίας".

Όσο για τα όσα είπε ο Στ. Καλαφάτης για τις ευχές του δημάρχου στον Αλ. Τσίπρα, ο κ. Μπουτάρης είπε πως "είναι ο μόνος αρχηγός κομματικής παράταξης, που, επί τρία χρόνια, έρχεται στο Δημαρχείο". 

Στο σημείο εκείνο παρενέβη, με κλειστά μικρόφωνα, ο επικεφαλής των "Εντάξει". "Δηλαδή, το είπες από ευγένεια", είπε στον κ. Μπουτάρη. Κι εκείνος απάντησε:

"Δεν το είπα από ευγένεια. Πιστεύω ότι ο Τσίπρας πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία του".

Λίγο αργότερα, όμως, με την... στιχομυθία να συνεχίζεται, ο κ. Μπουτάρης, εξέφρασε μια άλλη άποψη: 

"Είτε ο Τσίπρας βγει είτε ο Μεϊμαράκης, πρέπει να γίνει κυβέρνηση με κορμό τα δύο κόμματα και να βάλουν μέσα και τους άλλους. Αλλά πρωθυπουργός να ΄ναι ο Τσίπρας"!

Λίγο αργότερα, ο κ. Μπουτάρης είπε πως "θεωρώ προσβολή στον Ζέρβα αυτήν την εκμετάλλευση"...