Μπορεί η κυβέρνηση να είναι υπηρεσιακή, το καθήκον της, όμως, το έπραξε και με το παραπάνω στα εγκαίνια της 80ης ΔΕΘ. Ήταν παρούσα, δια της πρωθυπουργού, κ. Βασιλικής Θάνου, στα λαμπρά εγκαίνια.

 

Καθώς, πάντως, δεν υπήρχε παρουσία εκλεγμένου πρωθυπουργού, έλειπαν και οι γνωστοί χειροκροτητές! Έτσι, κάποιες από τις καρέκλες της “πλατείας” έμειναν κενές.

Αντίθετα, οι επίσημοι τίμησαν την επετειακή 80η ΔΕΘ με την παρουσία τους. Στην πρώτη σειρά των επισήμων, δίπλα στην πρωθυπουργό, βρίσκονταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, πάντως, έδειξε προτίμηση στην… παρέα του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, με τον οποίο αντάλλαξαν κουβέντες σε ιδιαίτερα εύθυμο ύφος.

Ο κ. Καραμανλής είχε, ήδη, πάρει θέση στην πρώτη σειρά, όταν μπήκε στην αίθουσα ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον κεντρικό δήμο, Σταύρος Καλαφάτης. Παλιοί γνώριμοι Καραμανλής – Καλαφάτης, αντάλλαξαν χειραψία και πειράγματα, λίγο πριν αρχίσει η τελετή των εγκαινίων.

Δίπλα – δίπλα κάθονταν οι δύο αυτοδιοικητικοί, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Είχαν περισσότερες κουβέντες μεταξύ τους, αφού ο κ. Μπουτάρης είχε την ευκαιρία να τα πει με τον κ. Θεοδωράκη αρκετά, πριν μερικές ημέρες, κατά την πρώτη εμφάνιση του επικεφαλής του ποταμιού στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο δήμαρχος, πήγε στη “συνέντευξη” που έδωσε ο κ. Θεοδωράκης σε πάρκο της Νέας Παραλίας, συνοδεύοντας τον συμμετέχοντα στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού, Σπύρο Πέγκα, αντιδήμαρχο της διοίκησής του.

Τα βλέμματα των παρεβρισκόμενων “τράβηξαν” δυο περιστατικά: Το πρώτο ότι η βουλευτής του Ποταμιού, Χριστίνα Ταχιάου, έφθασε στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης της ΔΕΘ για τα εγκαίνια με το… δίτροχό της. Το δεύτερο ότι η πρωθυπουργός ήταν εγκαίρως στη θέση της και δε δίστασε να καθίσει μόνη της στην πρώτη σειρά, περιμένοντας υπομονετικά τους υπόλοιπους επισήμους.

Οι… κακιές γλώσσες λένε ότι ήταν το ίδιο υπομονετική και στην ουρά στου “Τερκενλή”, από όπου αγόρασε τα γνωστά τσουρέκια. Δεν γνωρίζουμε αν έδειξε την ίδια υπομονή σε πολυκατάστημα ένδυσης της Τσιμισκή, αφού το “μάτι” του site δεν κατάφερε να διεισδύσει…

Με την απορία θα μείνουμε, επίσης, για το ποιος ήταν ο ψηλός κουστουμαρισμένος κύριος που έσπευσε, συνοδεία αστυνομικών φρουρών, να προμηθευτεί σκυλοτροφές, από κατάστημα πεζόδρομου στην περιοχή του κέντρου. Μπράβο του, πάντως, που πήγε ο ίδιος να αγοράσει τα εφόδια για το “πετ” και δεν τα φόρτωσε στη συνοδεία του.

Στα παραλειπόμενα της τελετής και η… τεχνολογική πατέντα του βάθρου για την κ. πρωθυπουργό. Την κ. Θάνου, μετά την ομιλία της, συνόδεψε στη θέση της, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας.


Οι φωτογραφίες είναι του Νώντα Στυλιανίδη και της Σίσσυς Βασιλειάδου από το photoreportage.gr