Με το σύνθημα «Η τέχνη στον δημόσιο χώρο είναι βήμα» γραμμένο σε μεγάλο πανώ, περίπου 120 Θεσσαλονικείς όλων των ηλικιών, συμμετείχαν σε μία ασυνήθιστη... μίνι πορεία που διέτρεξε την καρδιά της πόλης. 


Ντυμένοι στα λευκά και τα μαύρα, οι συμμετέχοντες σχημάτισαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ένα ανθρώπινο αντίγραφο του περίφημου πίνακα Μαύρο Τετράγωνο του Καζιμίρ Μαλέβιτς, για τις ανάγκες της περφόρμανς “Public Square” του Γερμανού καλλιτέχνη Mischa Kuball, στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η περφόρμανς είχε αφετηρία το Περίπτερο 6 της ΔΕΘ – HELEXPO. Εκεί  συγκεντρώθηκαν περί τους 120 ανθρώπους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μπιενάλε και ντύθηκαν στα μαύρα και τα άσπρα, όπως είχε ζητήσει ο Kuball. Με τις υποδείξεις του Γερμανού καλλιτέχνη, η ομάδα σχημάτισε ένα μαύρο τετράγωνο σε λευκό πλαίσιο που στη συνέχεια παρήλασε κατά μήκος της οδού Τσιμισκή ως την Αριστοτέλους και από εκεί, μέσω της παραλιακής λεωφόρου, κατευθύνθηκε ως το πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου, στο τέρμα της διαδρομής. 

Η δράση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση του ΚΜΣΤ «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο», που διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της Μπιενάλε στη Μονή Λαζαριστών, όπου φιλοξενούνται και έργα-φωτογραφίες του ίδιου του Kuball.  

Οι συμμετέχοντες διακρίνονται στο κέντρο της πάνω φωτογραφίας.

Σημείωση: Αν ήθελαν μεγάλη συμμετοχή στην πρωτότυπη πορεία, ας καλούσαν σε αυτήν τους... οπαδούς του ΠΑΟΚ!