Φωτιές άναψε, στο δήμο Θεσσαλονίκης νέο πόρισμα για το θέμα των ελλειμμάτων στα ταμεία, σύμφωνα με το οποίο καταλογίζονται άλλα 7 εκατομμύρια ευρώ.


Σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, το πόρισμα της Οικονομικής Επιθεωρήτριας Αν. Τσεμπερά (είναι η ίδια που είχε βρει τη "μαύρη τρύπα" στα ταμεία του δήμου για την οποία καταδικάστηκε -μεταξύ άλλων- και ο τέως δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος) το νέο έλλειμμα οφείλεται σε εισφορές υπαλλήλων οι οποίες παρακρατήθηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατά την περίοδο 1999-2008.

Η διαρροή του πορίσματος στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διοίκηση που, σε θέματα διαχείρισης το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, να περάσει στην αντεπίθεση. Σε ανακοίνωσή της τονίζει:

"Φαίνεται, δυστυχώς, πως «δεν έχει πάτο αυτό το βαρέλι» στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως προκύπτει από τις διαδοχικές έρευνες στα οικονομικά του Δήμου, το «αμπέλι» ήταν απολύτως «ξέφραγο», το «σύστημα» ήταν εντελώς «διάτρητο», έτσι ώστε τα χρήματα «πετούσαν» σε ιδιωτικές τσέπες με απίστευτη ευκολία και χωρίς το παραμικρό εμπόδιο". 

Όπως διευκρινίζει με την ανακοίνωσή της η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, "έχουν ήδη καταβληθεί περίπου 7 εκ. Ευρώ, που ήταν τα υπεξαιρεθέντα που είχαν παρακρατηθεί αλλά δεν είχαν αποδοθεί στη Θ’ ΔΟΥ για φόρους".  Όμως, παρά το ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση διαγράφτηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις γι αυτό το ποσόν, "η κεντρική διοίκηση - με την απαράμιλλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που τη διακρίνει – εξακολουθεί να «χρεώνει» αυτές τις προσαυξήσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης, παρά τη σχετική ΚΥΑ, στερώντας του κάθε τόσο τη δυνατότητα να λάβει φορολογική ενημερότητα. Εδώ, δηλαδή ισχύει η λαϊκή ρήση «μας χρώσταγαν το γάιδαρο, μας πήραν και το βόδι»", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Καθώς ο κίνδυνος να επιβληθούν, εκ νέου, πρόστιμα και προσαυξήσεις και για το νέο ποσό που διαπιστώθηκε, με την ανακοίνωσή της, η διοίκηση του δήμου διαβεβαιώνει ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. "Διότι μ’ αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Θεσσαλονίκης στραγγαλίζεται οικονομικά και έτσι τιμωρούνται οι Θεσσαλονικείς συνολικά, και όχι οι ένοχοι της υπεξαίρεσης", τονίζεται στην ανακοίνωση.