«Εάν η συμφωνία ήταν καλή ή όχι θα το δείξει μόνο ο χρόνος» απαντά ο Ευ.Τσακαλώτος ερωτώμενος εάν ήταν μια ήττα της αριστερής κυβέρνησηςς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo. 


Σε ότι αφορά την εναλλακτική λύση λέει με νόημα ότι υπάρχουν ζητήματα «που δεν εξαφανίζονται εγκαταλείποντας απλώς το ευρώ». «Ένας από τους λόγους που υπογράψαμε τη συμφωνία είναι διότι για εμάς δεν είναι σαφές εάν έξω από το ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει τη σύναψη συμφώνου με τους δανειστές της», γιατί υπάρχουν ζητήματα που «δεν εξαφανίζονται απλώς εγκαταλείποντας το ευρώ», λέει χαρακτηριστικά.

Υπεραμύνεται της συμφωνίας και του δημοψηφίσματος, «καθώς αυτό μας επέτρεψε να επιτύχουμε μία καλύτερη απόφαση», εμπλέκοντας στην διαδικασία και τον λαό: «εμείς πιστεύουμε πως ο λαός δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι μέρος της απάντησης».

Τονίζει δε ότι για την κυβέρνηση ισχύουν απολύτως οι κόκκινες γραμμές για την προστασία των αδύναμων. Περιγράφει δε τα επόμενα βήματα, ώστε η κυβέρνηση να κερδίσει λύση για το χρέος.