Μόνον δύο από τα 34 αντιπλημμυρικά υποέργα στην περιοχή της Χαλκιδικής προχώρησαν μετά τις πλημμύρες του 2014, παρά το ότι η περιοχή είχε κριθεί σε κατάσταση ανάγκης!


Αυτό κατήγγειλαν στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας,οι σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας. Μάλιστα, έκαναν λόγο για "φιάσκο" της διοίκησης Τζιτζικώστα και ζήτησαν από τον περιφερειάρχη να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες! "Επειδή υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών και την ασφάλεια υποδομών και περιουσιών, καλούμε τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, να αναλάβει –αφού πρώτα ενημερωθεί– τις Πολιτικές Ευθύνες που του αναλογούν και να αποδώσει ευθύνες σε όσους οδήγησαν τα πράγματα ως εδώ" τονίζουν και ζητούν άμεση ολοκλήρωση των έργων.

Το ιστορικό

Το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων του... 2014 ήταν μεταξύ των θεμάτων της τελευταίας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου για το... 2015! Τι συνέβη και δεν προχώρησε τίποτα; Το 2014, μετά τις πλημμύρες, το υπουργείο  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενέκρινε, στο Πρόγραμμα Δημοσίων  Επενδύσεων 10.000.000 €, για να γίνουν τα έργα μετά τις πλημμύρες της περιόδου Δεκεμβρίου 2014 – Απριλίου 2015. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΚΜ κατένειμε το ποσό στις Περιφερειακές Ενότητες και οι αντιπεριφερειάρχες κατένειμαν το ποσό σε34 υποέργα.

Τον Μάιο του 2015 το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, ως τρόπο δημοπράτησης των έργων, τη Διαδικασία με Διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης (με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργοληπτών) -έχει το δικαίωμα από το άρ,125, παρ. γ του Ν. 3669/2008, εάν υπάρχει τεκμηριωμένη «κατεπείγουσα ανάγκη» από αιφνίδια και ασυνήθη πραγματικά περιστατικά, η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αν τηρηθούν οι προθεσμίες του Τακτικού Διαγωνισμού.

Κι όμως, παρά το ότι από τα τέλη του 2014, η Κ. Μακεδονία κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των πλημμυρών, κατάσταση που εξακολουθεί να ισχύει για κάποιες Περιφερειακές Ενότητες έως 12-6-2016, από τα 34 υποέργα προχώρησαν τα... δύο (η τάφρος Ανθοφύτου και τα αναχώματα του Στρυμώνα, συνολικού προϋπολογισμού 2.8 εκ. ευρώ. Έτσι, στις 2-9-2015, η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο νομό Θεσσαλονίκης αποφάνθηκε ότι το έργο αποκατάστασης της επαρχιακής οδού Ν. Φώκαιας–Αθύτου (θέση Βόθωνας) ανατέθηκε σε εταιρία με διαπραγμάτευση και πρόσκληση περιορισμένου αριθμού κατασκευαστικών «μη νομίμως», "διότι ο λόγος του «κατεπείγοντος» είναι πλέον ανίσχυρος".

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2015, δικαίωσε την πάρεδρο, παρά την προσφυγή της ΠΚΜ. Έτσι, μετά την εμπλοκή αυτή, όλα τα έργα, πλην των 2 που προαναφέρθηκαν, βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Για φιάσκο μιλά η Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα

"Μπορεί τυπικά να έχει καταστεί ανίσχυρη η επίκληση του κατεπείγοντος, ουσιαστικά όμως η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών είναι επιτακτική και άμεση, ένα χρόνο ήδη μετά την εκδήλωση τους. Η αντιπλημμυρική προστασία της Κ. Μακεδονίας είναι στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής και των υπολοίπων Π.Ε. είναι στον αέρα. Ας αναλογιστεί ο κάθε πολίτης της ΠΚΜ, τι θα είχε συμβεί ή τι μπορεί να συμβεί αν είχαμε ή έχουμε ακόμη και μέτριας έντασης καιρικά φαινόμενα", καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση προστίθεται: "Οι ευθύνες της Διοίκησης και των Διευθυντικών υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας είναι προφανείς. Διαδοχικές και αδικαιολόγητες αστοχίες, παλινωδίες, κωλυσιεργίες, ανεξήγητες διχογνωμίες, φανερώνουν στην καλύτερη περίπτωση ότι «έχει χαθεί η μπάλα». Είμαστε μπροστά σ΄ ένα Φιάσκο της Διοίκησης της Περιφέρειας".