Tο προσφυγικό κυριαρχεί στην ατζέντα της εβδομάδας για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σήμερα, Τετάρτη, και μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής μεταβαίνει στη Χίο και τη Λέρο για να επιθεωρήσει τα hotspot που
έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τη Χίο (άφιξη στις 14:00) και τη Λέρο συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο πρωθυπουργός θέλει πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες να είναι έτοιμος να απαντήσει σε πιθανές επιθέσεις που θα δεχθεί από χώρες που θέλουν να μετατρέψουν το προσφυγικό σε πρόβλημα της Ελλάδας, μεταθέτοντας όλες τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αποτρέψει τετελεσμένα με στόχο οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με τη Frontex να μην επιβληθούν, αλλά να συναποφασιστούν από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί με την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να βρεθεί η Ελλάδα. Από το προσχέδιο συμπερασμάτων προκύπτει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δέκτης αυστηρών συστάσεων για τον έλεγχο των συνόρων, τη λειτουργία των hotspot και το ζήτημα της μετεγκατάστασης. Ειδικά για τα hotspot, έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε χθες, υπογραμμίζει πως μόνο το κέντρο της Λέσβου είναι λειτουργικό...

Όπως αναφέρει το προσχέδιο, «η εφαρμογή της στρατηγικής είναι ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί. Για το κεκτημένο του Σένγκεν που πρέπει να διατηρηθεί είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων». 

Της Συνόδου θα προηγηθεί ευρεία Διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών που διάκεινται πιο φιλικά απέναντι στους πρόσφυγες, δηλαδή τις χώρες της Benelux, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στη σκιά της παρεξήγησης που σημειώθηκε στην ευρωτουρκική Σύνοδο μετά τα tweets του Αλέξη Τσίπρα για τους τούρκους πιλότους, τα οποία προκάλεσαν την απάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.