Οικονομικά είναι τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Οι περισσότερες επιλέγουν το συνταξιοδοτικό.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ:  Πραξικόπημα στον Τσίπρα από τους ξένους

"Επιβολή Οικουμενικής Κυβέρνησης με τον παπαγάλο του και προπομπό της τον Βασίλη Λεβέντη. Χάνουμε την εθνική μας κυριαρχία μέσω της Frontex είμαστε δεσμευμένοι οικονομικά από τους τοκογλύφους και τώρα θα μας διορίζουν και τις κυβερνήσεις", επισημαίνει η εφημερίδα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Εκβιασμός

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "Επικοινωνιακό «ντεμαράζ» επιχειρεί η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας τον φόβο. Αυτή η διαδικασία, μάλιστα, πήρε σάρκα και οστά μόλις από χθες, μία μέρα δηλαδή πριν σταλεί στους «θεσμούς» (σήμερα, 4 Ιανουαρίου) η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, μέσω e mail. Μετά τον Αλέξη Τσίπρα και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, δήλωσε χθες ότι «αν δεν λύσουμε το Ασφαλιστικό δεν θα μπορούμε σε έναν χρόνο να δώσουμε συντάξεις»". 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Τι θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «μείωση των αντικειμενικών αξιών 20% κατά μέσο όρο παντού, ακόμη και στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης των ακινήτων είναι μικρότερες από τις εμπορικές τιμές, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να εφαρμοστεί εντός του Ιανουαρίου».

ΕΘΝΟΣ: «Τα νέα πλαφόν για όλες τις συντάξεις»

Η εφημερίδα σημειώνει: «στους εκπροσώπους των θεσμών αποστέλλεται σήμερα η τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Το σχέδιο καθορίζει με ακρίβεια τα ανώτατα ποσά αποδοχών για την κύρια σύνταξη και προσδιορίζει τον τρόπο υπολογισμού εφεξής».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Τουρκία "πολιορκεί" το Καστελόριζο

Όπως τονίζει η εφημερίδα, "οι Τούρκοι δημοσιεύουν εικόνες που δείχνουν το Καστελόριζο να απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές προβάλλοντας την άποψη ότι... "δικαιωματικά" και φυσικά αυθαίρετο, το νησί αυτό ανήκει στην Τουρκία, ενώ από σήμερα ξεκινούν παράνομα αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: « «Παράθυρα» για σύνταξη… πριν από τα 58»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «παρά τις αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, χιλιάδες ασφαλισμένοι μπορούν το 2016 να αποχωρήσουν με «κλειδί» τα χρόνια εργασίας που είχαν έως το 2012. Τα μυστικά για έξοδο με 25 έως 37 έτη ασφάλισης. Ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν απίτηση αποχώρησης φέτος.»

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ: Κόμμα Ποντίων ιδρύει ομογενής επιχειρηματίας

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρόκειται για "άλλοτε καπνεργάτη και νυν μεγαλόσχημο επιχειρηματία, ο οποίος φιγουράρει στη γνωστή λίστα Forbes, μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη".

ΕΣΤΙΑ: «Φαιδρός κοινωνικός αυτοματισμός»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «το σενάριο περί αυξήσεως των εργοδοτικών εισφορών για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού ξεκίνησε ως φημολογία, συνεχίσθηκε ως «μία από τις εναλλακτικές επιλογές» και κατέληξε ως συνειδητή επιλογή».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Το κυνήγι της συναίνεσης»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται παράλληλα με την αποστολή του σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στους θεσμούς. Είναι ο τελευταίος γύρος των συζητήσεων που θα καταλήξουν στη θεσμοθέτηση των αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση, με την κυβέρνηση να αναζητεί τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η αιθαλομίχλη πνίγει τη Θεσσαλονίκη 

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, "η επιδείνωση του καιρού και η στροφή στην καύση πετρελαίου έφεραν μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση ■ Δραματική αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδιαιτέρως της συγκέντρωσης των επικίνδυνων μικροσωματιδίων ΡΜ10, παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες του 2015 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. ■ Σε πολλές περιπτώσεις οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ξεπέρασαν τα όρια επιφυλακής, ενώ το διήμερο 28 και 29 Δεκεμβρίου υπερέβησαν κατά πολύ ακόμη και τα όρια επιβολής έκτακτων μέτρων".

ΤΑ ΝΕΑ: «Το παιχνίδι των ελιγμών»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «ψηλά βάζει τον πήχη ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για πενταετία στο τιμόνι της χώρας και δηλώνει για άλλη μια φορά ότι το Ασφαλιστικό δεν πρόκειται να οδηγήσει σε απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ωστόσο ο Πάνος Καμμένος ανοίγει παράθυρο για τη διεύρυνση της συμπολίτευσης, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης φαίνεται να επιμένει στα σενάρια για οικουμενική».

ESPRESSO: Στρίπερ μάδησαν μεγαλοτραπεζίτες

"Συμμορία από στρίπερ ξάφριζε τραπεζίτες της Wall street, ρίχνοντας ναρκωτικό στο ποτό τους. Όταν έπεσαν στα δίχτυα της Δικαιοσύνης, δήλωσαν ευθαρσώς ότι δεν μετανιώνουν για τις πράξεις τους" γράφει η εφημερίδα.

KONTRA NEWS: «Βρήκαν το μαύρο ταμείο του ΠΑΣΟΚ με 15.000.000 κρυμμένα σε χρηματοκιβώτιο!»

Η εφημερίδα γράφει ότι «αντιμέτωπα με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, θα βρεθούν σύντομα πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετά και τον εντοπισμό του Μαύρου Ταμείου του κόμματος το οποίο ήταν τίγκα στα εκατομμύρια!».

STAR PRESS: Το ρεβεγιόν κατέληξε σε θρίλερ

Για την εξαφάνιση των δύο ανδρών στο Μεσολόγγι, μιλά η εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει: "Οι δυο άνδρες διασκέδαζαν μέχρι τιs 4:30 το πρωί σε νυχτερινό κέντρο του Πενταλόφου και έφυγαν, για να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους στο Νεοχώρι, όπου και εστιάζονται οι έρευνες. Εκεί χάνεται και το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και των δύο αγνοούμενων ταυτοχρόνως, ενώ δεν έχει βρεθεί κάποιο ίχνος αυτοκινήτου που να μαρτυρά τροχαίο ατύχημα ή εκτροπή".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Task Force για τη βιομηχανία»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «στους δυναμικούς κλάδους της βιομηχανίας και στη διασύνδεσή της με την καινοτομία, στην ενίσχυση των μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου θα εστιάσει το Σχέδιο Άμεσων Ενεργειών για τη Βιομηχανία»