ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 9/11/2016._ Σοκ και δέος! Αυτό ακριβώς φαίνεται να προκάλεσε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.
Απ' 'ακρη σε άκρη σε όλον τον κόσμο, οι πολιτικοί ηγέτες παραμένουν «μουδιασμένοι» με την εκλογή ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί μεταξύ άλλων απρόβλεπτος, κυκλοθυμικός, επικίνδυνος, ρατσιστής, και σεξιστής.
Λίγες ώρες μετά την πανηγυρική εκλογή του οι ηγέτες της Ευρώπης στο σύνολό τους, συγχαίρουν μεν τον νέο πρόεδρο, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους για το τί μέλλει γενέσθαι. Στη Γαλλία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «πιάστηκε» απροετοίμαστος καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Λε Φιγκαρό, είχε ετοιμάσει συγχαρητήρια επιστολή προς τη Χίλαρι Κλίντον, ενώ στις δηλώσεις που έκανε λίγο αργότερα εξέφρασε την άποψη ότι η εκλογή Τραμπ «εγκαινιάζει μία περίοδο αβεβαιότητας».
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπενθύμισε στον νέο πρόεδρο ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ συνδέονται με τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Για "τεράστιο σοκ" έκανε λόγο η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Σταϊνμάγιερ, δήλωσε ότι «έρχονται δύσκολοι καιροί». Σκεπτικιστές εμφανίστηκαν και οι ηγέτες της γερμανικής αντιπολίτευσης.
Στην Αυστρία, πολιτικοί αναλυτές «έκπληκτοι και σοκαρισμένοι» προσπαθούν να αναλύσουν και να προβλέψουν τις επιπτώσεις της νίκης Τραμπ διεθνώς, σε μία τόσο εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ, όπου στην κοινή επιστολή των κυρίων Γιούνκερ -Τουσκ προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ υπογραμίζεται, καθόλου τυχαία βέβαια, η ανάγκη συνέχισης της στρατηγικής συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία έχει, όπως τονίζουν, τις ρίζες της στις κοινές αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων.
Εκείνοι όμως που βιώνουν τον «μεγαλύτερο τρόμο» είναι οι Μουσουλμάνοι, τόσο στη Αμερική, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. «Πρόκειται για έναν εφιάλτη. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα συμβεί αυτό», δηλώνουν κάποιοι αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, στην Ουάσινγκτον. «Φοβάμαι πολύ, άραγε θα μας κάνει πόλεμο?» αναρωτιέται ένας αξιωματούχος στην Ινδονησία, χώρα της οποίας το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.
Η φωτογραφία είναι του Jason-Redmond-AFP-Getty - Το κείμενο είναι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.