ΑΘΗΝΑ, 27/1/2017._
Σωρεία αντιδράσεων, κυρίως κατά των χειρισμών (;) της κυβέρνησης, έχει ξεσηκώσει η ψυχρολουσία που επεφύλασσε, για τη χώρα μας, το Γιούρογκρουπ. Ουσιαστικά υιοθέτησε τα σκληρά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, κάτι που
ξεσήκωσε τα κόμματα στη χώρα, με την κυβέρνηση να αποδίδεται σε έναν αγώνα να αποδείξει πως... δε φταίει εκείνη, αλλά οι άλλοι!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
«Το Eurogrοup ζητά επειγόντως από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύντομα και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ενστερνίζονται όλες οι πλευρές», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στα συμπεράσματά τους για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως «μια τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Το Eurogroup επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, τον ενεργειακό τομέα, και άλλους τομείς, ενώ παράλληλα «αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας μετά το 2018».
Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν από το Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο και στις 23 Ιανουαρίου τέθηκαν σε εφαρμογή από τα διοικητικά συμβούλια του ESM και του EFSF.
Τσακαλώτος: Με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές αξίες
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έφαγε πρώτος την ψυχρολουσία ως συμμετέχων στο Γιούρογκρουπ, βρήκε να αντιδράσει μιλώντας για... ευρωπαϊκές αξίες. Υπογράμμισε πως αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα.
Αφού ανέφερε πως «υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα, κάτι που θα μπορέσει να μας φέρει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, ενώ οι προβλέψεις ήταν για αρνητικά ποσοστά», αφού είπε πως όλοι συμφώνησαν ότι η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά ήταν εντυπωσιακή, αναγκάστηκε να παραδεχτεί!
«Υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ανοιχτό ζήτημα με το ΔΝΤ» καθώς το Ταμείο ζητάει την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018. «Αυτό χρειάζεται να το σκεφτούμε ξανά, πρώτον γιατί η δημοσιονομική μας απόδοση είναι τόσο καλή και κάθε φορά που ξεπερνούμε τους στόχους γίνεται όλο και πιο μη αναγκαία η λήψη μέτρων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η απαίτηση ξεπερνάει τη δημοκρατική κουλτούρα της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν, τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».
Η Αθήνα σε αναμμένα κάρβουνα
Ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το Μαξίμου αναζητούσε την κατάλληλη έκφραση, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Έτσι, διέρρευσε (ως συνήθως) ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων(το... σκληρό μήνυμα) ενώ αξιολογούσαν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε "η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας" (το μήνυμα υπέρ των... εταίρων).
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι διέρρεαν από τον Νοέμβριο ότι "η διαπραγμάτευση θα κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου" κι έχουμε φθάσει 27 Ιανουαρίου χωρίς αποτέλεσμα...
«Δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Υποστήριξε ότι η οικονομία δεν πρόκειται να πάει καλύτερα εάν ληφθούν νέα μέτρα, αφού, όπως είπε, είναι αντιαναπτυξιακά και αντιπαραγωγικά.
«Δεν είναι προς το όφελος κανενός να πάει μακριά το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, κάτι που συνομολογούν όλοι», εκτίμησε, μιλώντας στον Real FM, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
Αναφερθείσα στο Eurogroup υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια διάσταση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ η οποία αμβλύνεται στα λόγια, αλλά μένει να αποτυπωθεί. Για το χρέος, το Ταμείο θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο και υποστηρίζει πως με τα στοιχεία που έχει υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% και ζητά νέα μέτρα. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το πρωτογενές 3,5% μετά το 2018 είναι εφικτό».
Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο της αξιολόγησης σε εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ συνιστά στην τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής το οποίο καταγράφει τις θετικές εξελίξεις με την επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2016, τη μείωση της ανεργίας και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος υψηλότερου των στόχων.
Το γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η απαίτηση των θεσμών για πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας μετά το 2018 ύψους 3,5% του ΑΕΠ είναι αντιπαραγωγικός και πηγή κινδύνων για την ανάπτυξη.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Έτοιμος να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναφέροντας το αίτημα της ΝΔ για εκλογές.
Σε δήλωσή του και αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν χθες στο Eurogroup ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο» και πως «με τις καθυστερήσεις, την ανικανότητα, την αναξιοπιστία, τις συνεχείς αντιφάσεις, οδήγησε όλους μαζί τους εταίρους της χώρας σε υπερβολικές απαιτήσεις».
Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση έφερε απέναντι στην Ελλάδα ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια, και την κατηγόρησε πως «αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους, καθώς επανέρχεται η απειλή της εξόδου από την Ευρωζώνη». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε την κοινωνία, και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους πολίτες, στον χειρότερο εφιάλτη καθώς τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν, και σε αυτήν την περίπτωση, όχι οι πλούσιοι, αλλά οι φτωχοί και η μεσαία τάξη.
Η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε: «Είμαι έτοιμος. Είμαστε έτοιμοι, να δώσουμε, με αξιόπιστο και αξιοπρεπή τρόπο, τον δύσκολο, αλλά καλό αγώνα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μας».
«Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω θέσπισης υπερκόφτη και με το επιχείρημα ότι η οικονομία πάει καλά, να συμφωνήσει και να υπογράψει νέα μέτρα με τους θεσμούς, τα οποία να μην έρθουν σε ψήφιση στην ελληνική Βουλή», υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων.
Στην ανακοίνωση, η Ένωση Κεντρώων σχολιάζει σκωπτικά ότι η κυβέρνηση «υποκύπτει σε όλα, αρκεί να βοηθηθεί να κάνει ταχυδακτυλουργία σε βάρος Κοινοβουλίου και λαού» και εκφράζει την ελπίδα «τέτοιες μέθοδοι να μην επιτραπούν».
«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί τον νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων, ανεξάρτητα απ' το αν αυτά νομοθετηθούν άμεσα ή αργότερα και ξεμπροστιάζει το "κρυφτούλι" που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡIΖΑ-ΑΝΕΛ, όλο αυτό το διάστημα, για να ξεγελάσει τον λαό», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ, σημειώνοντας:
«Πρώτον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018, κρύβοντας ότι έχει ουσιαστικά δεσμευτεί γι' αυτά, μέσω και της χρονικής επέκτασης του αυτόματου κόφτη και των ματωμένων πλεονασμάτων, μαζί με όλα όσα περιέχονται στη β' αξιολόγηση.
Δεύτερον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν απαίτηση μόνο του "κακού" ΔΝΤ, κρύβοντας ότι αυτά αποτελούν και κατευθύνσεις συνολικά της ΕΕ-Eurogroup, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας και πάνω απ' όλα αποτελούν απαιτήσεις του κεφαλαίου εντός και εκτός Ελλάδας, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο δελτίο του ΣΕΒ.
Τρίτον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τα υψηλά πλεονάσματα αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων, κρύβοντας ότι προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι η διατήρηση και κλιμάκωση της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης από τα Χανιά σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Eurogroup δήλωσε ότι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια τρώει την οικονομία και πως η επιπολαιότητα και οι ιδεοληψίες είναι αυτές που μας έφεραν μέχρι εδώ. «Αν δεν αποτινάξουμε αυτούς τους δύο καταστροφικούς για την πολιτική όρους, φοβάμαι ότι δεν θα ζήσουμε σε μια περήφανη και σύγχρονη χώρα. Φοβάμαι ότι άλλη μια σχολική εκδρομή του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο», συνέχισε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, γι' άλλη μια φορά, προπαγανδίζει μια σκληρή διαπραγμάτευση ενώ στην ουσία απλώς περιμένει την ώρα που θα υπογράψει.
«Μια κυβέρνηση που δεν ξέρει, με ένα πρωθυπουργό που δεν μπορεί, διαμορφώνουν με συνεχή εγκληματικά λάθη ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και εγκλωβίζουν τη χώρα στο επικίνδυνο δίλημμα "Grexit ή διαρκής λιτότητα"», τόνισε η Φώφη Γεννηματά σχολιάζοντας τις αποφάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς η χώρα να προσφύγει σε εκλογές. «Έως εδώ. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
H κ. Γεννηματά προσέθεσε «ότι οι χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup -δήθεν ορόσημο για την κυβέρνηση- είναι άκρως ανησυχητικές. Επιβεβαιώνουν την αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης».
Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις
Θαυμαστά αποτελέσματα πέτυχε η Ελλάδα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλλουν την καλύτερη προσπάθεια. Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου" τόνισε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στην συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Π.Μοσκοβισί.
Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα απ' ότι περιμέναμε. Τους ενθαρρύναμε να συνεχίσουν έτσι και να εφαρμόσουν τα μέτρα. Η Ελλάδα θα υπερκεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί το 2016" τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.