Αισιόδοξος για την αξιολόγηση ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας - "Μακριά από την πραγματικότητα τα στοιχεία του ταμείου", λέει - Βγαίνει ο προϋπολογισμός για τα F-35



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 9/2/2017._


Την αισιοδοξία του ότι θα κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση, εξέφρασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. 

«Η κυβέρνηση βάζει στόχους και τους πετυχαίνει, έχουμε οριοθετήσει στόχους και έχουμε βάλει στο τραπέζι και τα επιχειρήματά μας, ας αποφασίσει το ΔΝΤ αν θέλει να μείνει, ή όχι, στο πρόγραμμα» είπε, μεταξύ άλλων, αναφερθείς στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων. Εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πλειοψηφικά τάσσονται υπέρ της Ελλάδας, ορισμένες πλευρές πιέζουν, ωστόσο -όπως είπε- «τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα. Θα υπάρξει λογική για να κλείσει η αξιολόγηση και να μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση [...] Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να προαποφασιστούν μέτρα για μετά το 2019».

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «για να πετύχεις τους στόχους, που έχεις θέσει, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα και η κοινωνία να ανταποκρίνεται... Αν δεν μπορεί η κοινωνία να ανταποκριθεί, ακόμα και να το γράψεις σε ένα χαρτί, στο τέλος θα αποδειχτεί ένα ακόμα λάθος του προγράμματος».

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αν. υπουργός Άμυνας σχολίασε: «Το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση. Δεν ξέρω τους συσχετισμούς μέσα στο Ταμείο, όμως στη συνεδρίασή του χρησιμοποίησε στοιχεία πολύ παλιών πολιτικών, αλλά μακριά από την πραγματικότητα, γι αυτό υπήρξε αντίδραση και από την Ελλάδα». Πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτες συνθήκες -δεν χρειάζεται τυπικά το Ταμείο- αλλά όταν συζητάμε στο να μπει η υπογραφή στο πρόγραμμα και μετά ακούμε τον Ντάισελμπλουμ να λέει στο κοινοβούλιό του ότι δεν θα συμμετέχει η Ολλανδία στο πρόγραμμα, δηλαδή γίνεται άρση της υπογραφής, τα βλέπω όλα αυτά ως ένα παιχνίδι εκβιασμού της εύκολης λύσης. Δεν είναι όμως λύση τελικά, γιατί πιέζεται η κοινωνία και δημιουργεί προβλήματα και στο ίδιο το πρόγραμμα».

Ερωτηθείς για το Προσφυγικό, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε την ανάγκη να λειτουργήσουν όλοι οι όροι της συμφωνίας της ΕΕ. «Το Προσφυγικό είναι ζήτημα αλληλεγγύης. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας είναι να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και με περίσσιο ανθρωπισμό. Έχει σημασία να λειτουργήσουν όλοι οι όροι όσων συμφωνήθηκαν» τόνισε και, μεταξύ άλλων, σημείωσε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, το άσυλο και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, ώστε να αποφορτιστούν και τα νησιά και οι πρόσφυγες να ησυχάσουν.

Για τα F-35, δήλωσε ότι το υπουργείο έχει στείλει από τον Μάιο επιστολή στην αμερικανική εταιρεία αναφορικά με την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αμερικανικής προέλευσης. Πρόσθεσε: «Παράλληλα ζητάμε μελέτη για τα F-35 να ενταχθούν στον ελληνικό στόλο. Βάσει δε του σχεδιασμού ο οικονομικός προυπολογισμός βγαίνει». Συμπλήρωσε δε πως η αναβάθμιση του στόλου είναι αναγκαιότητα, καθώς «το αίτημα προϋπήρχε από την πολεμική αεροπορία».

Ερωτηθείς εάν η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί απάντηση στην Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: «Όσα ακούγονται από την Τουρκία για τα εξοπλιστικά, αφορούν -όπως και σε εμάς- σε βάθος χρόνου. Αν μπορούσα να δώσω μια απάντηση -κι αυτό σε πολλά εισαγωγικά- είναι ότι για εμάς η αναδιάταξη των ενόπλων δυνάμεων έχει σχέση με το να είναι πάντα έτοιμες για να επιτελέσουν το καθήκον τους, όπως το ορίζει το Σύνταγμα».