Πλησίαζε η ανατολή του ήλιου, όταν, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ενέκρινε (με ισχνή πλειοψηφία) την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και τη διάθεση των Γυάλινων Περιπτέρων της Νέας Παραλίας.
Δόθηκε... μάχη, με τους περισσότερους συμβούλους της διοικούσας "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη από τη μία να συναινούν στην ανάπτυξη κι άλλων τραπεζοκαθισμάτων στους ανοικτούς δημόσιους χώρους και κάποιους από τους συμβούλους της ίδιας παράταξης και της συντριπτικής πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης, να αντιτίθενται στα σχέδια της διοίκησης.
Ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, υπερασπίστηκε την απόφασή του να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, αλλά και να δοθούν, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, τρία από τα Γυάλινα Περίπτερα της Νέας Παραλίας:
«Ακούγονται διάφορα ότι είμαστε υπέρ των τραπεζοκαθισμάτων, πως είμαστε "φραπεδούπολη" και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα. Η πλατεία Αριστοτέλους, μετά από χρόνια, είναι σε πολύ καλό επίπεδο» είπε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε πως «η κανονιστική απόφαση είναι απαραίτητη -ακόμη και εάν δεν είναι πλήρης- για να μην επιβάλλονται πρόστιμα στους καταστηματάρχες. Για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να βγάλουν άδειες».
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς υπεραμύνθηκε της κανονιστικής υποστηρίζοντας πως «πρέπει να εφαρμοστεί» και πως «στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας τα τραπεζοκαθίσματα είναι ελαχιστότατα».
«Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος ήταν η προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα όσα έγιναν με την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας αποδεικνύουν το πόσο αποτυχημένη είναι η διοίκηση και στο θέμα αυτό» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης.
Κατηγόρησε τη διοίκηση ότι «έχει επιβάλει καθεστώς ομηρίας για τους καταστηματάρχες της περιοχής, με την αδράνεια και την ανικανότητά της. Οι άνθρωποι αυτοί νομίζουν ότι με την κανονιστική διάταξη θα σωθούν, αλλά εκ των πραγμάτων θα τεθούν εν κινδύνω, γιατί είναι αδύνατο να λειτουργήσει αφού δεν λύνει προβλήματα, αλλά τα γιγαντώνει», υποστήριξε.
Από την ελάσσονα αντιπολίτευση η Ρία Καλφακάκου είπε: «Είναι ευκαιρία, ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας να αποτελέσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το πώς θέλουμε να φτιαχτεί το ιστορικό κέντρο».
Από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης υποστήριξε πως η κανονιστική απόφαση «δεν εγγυάται την αρμονική λειτουργία των καταστημάτων και τη σωστή διαχείριση του δημόσιου χώρου».
Κατά την ψήφιση του θέματος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, ζήτησε την εξαίρεση δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης λόγω «συγγένειας έως δευτέρου βαθμού με κάποιον που έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την απόφαση», ενώ ο επικεφαλής των «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.
Το θέμα εγκρίθηκε με δεκαεννέα ψήφους υπέρ, έντεκα κατά και εφτά λευκά, αρκετά εκ των οποίων προήλθαν από στελέχη της διοικούσας παράταξης.
Τραπεζοκαθίσματα και στη Νέα Παραλία
Επίσης, εγκρίθηκε το θέμα της διάθεσης των Γυάλινων Περιπτέρων - αναψυκτηρίων που βρίσκονται στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και δημοτικούς συμβούλους της «Πρωτοβουλίας» να ψηφίζουν κατά, θεωρώντας πως αλλοιώνεται η εικόνα του έργου.
Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης που παρουσιάστηκε από την αντιδήμαρχο Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα στους Κήπους της Μεσογείου και των Ρόδων, ενώ στον Κήπο του Νερού πέρα από το υπάρχον αναψυκτήριο που θα επαναδημοπρατηθεί, έχει διαμορφωθεί επιπλέον χώρος για τοποθέτηση σταντ και ψηλά σκαμπό.
«Ακουσα για "ξεχαρβάλωμα" της Νέας Παραλίας και για "κατακλυσμό" από τραπεζοκαθίσματα. Η όποια χωροθέτηση δεν θα εμποδίσει τη βόλτα των κατοίκων και των επισκεπτών και δεν θα χαλάσει την ατμόσφαιρα του χώρου» είπε η κ. Αγγελίδου, συμπληρώνοντας πως τα περίπτερα - αναψυκτήρια θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους με πλειοδοτικό διαγωνισμό.
«Είναι ένα στολίδι η Νέα Παραλία και έχει συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία για το πώς πρέπει να λειτουργήσει η παραλία. Το ζήτημα των γυάλινων περιπτέρων τίθεται εκ του μη όντος» υποστήριξε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, εκφράζοντας τη διαφωνία του. Μάλιστα πρότεινε να θεσμοθετηθεί κανονισμός λειτουργίας της Νέας Παραλίας που να προβλέπει από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ως τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις.
«Θα αλλάξει το αισθητικό αποτέλεσμα της παραλίας γι αυτό λέμε όχι» υπογράμμισε από την πλευρά της η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη».
Κατά της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων στο παραλιακό μέτωπο τάχθηκαν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων «Γειτονιές σε Δράση», Μόνικα Αϊβάζογλου και «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Κωνσταντής Σεβρής, όπως επίσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης «Πρωτοβουλία», Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Γιώργος Αρβανίτης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Θανάσης Παπαναστασίου.
Αντίθετος στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ήταν και ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, που εξέφρασε την άποψή του στο Σώμα. «Να μην υπάρξει κανένα εξωτερικό τραπεζοκάθισμα» είπε και πρόσθεσε πως «θα είναι παράνομα, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα αναψυκτήρια».
Το θέμα εγκρίθηκε με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε και σε αυτή την περίπτωση ο κ.Καλαφάτης.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.