Στις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός πυρήνα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης χρειαζόμαστε:
-Πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία θα προάγουν την εφαρμοσμένη έρευνα και τα οποία δεν θα έχουν δυσκολία θεσμική και σε επίπεδο αντίληψης να συνδεθούν με την παραγωγή και την πραγματική αγορά. «Δυστυχώς, σήμερα, το θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τα Πανεπιστήμια μετά τις τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση», παρατήρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
-Συγκέντρωση πυρός ως προς τα ερευνητικά μας προγράμματα.
-Ένα νομοθετικό πλαίσιο ευέλικτο το οποίο θα επιτρέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα στην πραγματική αγορά και το οποίο δεν θα βάζει προσκόμματα στους ερευνητές ή στους καθηγητές να μπορούν οι ίδιοι να ιδρύουν επιχειρήσεις και να επωφελούνται και από τον κόπο της πνευματικής τους εργασίας.
-Ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει συνολικά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, με φορολογικά κίνητρα, όχι μόνο για νέες επιχειρήσεις αλλά και για τους επενδυτές, οι οποίοι θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα. Προς την κατεύθυνση αυτή η Ν.Δ. έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
-Μια αγορά venture capital η οποία θα έχει αρκετό βάθος για να μπορεί να δίνει διεξόδους χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις οι οποίες θα περάσουν πέρα από το πρώτο στάδιο.
-Ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα απλοποιεί τις διαδικασίες αδειoδότησης.
-Ένα διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο ως προς τη φορολόγηση όχι μόνο του κεφαλαίου αλλά και της εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «ενώ έχει συμπιεστεί αρκετά το εργασιακό καθεστώς με τη μείωση των μισθών, η οποία ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων 7 ετών, αυτή η βελτίωση της σχετικής ανταγωνιστικότητας υπονομεύεται από το γεγονός ότι έχουμε υψηλή φορολογία και εξαιρετικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές».
Παράλληλα σημείωσε πως «υπάρχει μεγάλο κενό στο ζήτημα των δεξιοτήτων, βασική αναντιστοιχία μεταξύ των πτυχιούχων και των αναγκών στην αγορά εργασίας κι αυτό σημαίνει ότι δεν έχει γίνει τίποτα στην επανεκπαίδευση και της διαρκούς εκπαίδευσης».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ επισκέφθηκε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και συνομίλησε με στελέχη επιχειρήσεων από τη «Θερμοκοιτίδα» που λειτουργεί στο πάρκο της Τεχνόπολης. Απευθυνόμενος στα στελέχη των επιχειρήσεων είπε πως του είναι αρκετά οικείο το αντικείμενο. Κι αυτό γιατί πριν ασχοληθεί με την πολιτική αφιέρωσε 7 χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής στον τομέα της χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που είχε ως διευθύνων σύμβουλος της «Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών» είχε ιδρύσει το πρώτο εξειδικευμένο κεφάλαιο υψηλής τεχνολογίας που στόχευε στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την πρώτη «θερμοκοιτίδα» για επιχειρήσεις καινοτομίας.
Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Τάσος Τζήκας ο οποίος τον ενημέρωσε πως η Τεχνόπολη ιδρύθηκε το 2001 σε μια έκταση 100 στρεμμάτων από 80 μετόχους. Από τη Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων πέρασαν 30 εταιρίες και δημιουργήθηκαν 100 θέσεις εργασίας.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος τόνισε πως το κράτος δεν είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες και συνεχάρη την Τεχνόπολη για το έργο που προσφέρει και την ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία που παράγει.
Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από το γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη και τη βουλευτή και τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Χορτιάτη-Πυλαίας Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
http://ana-mpa.gr/
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.