Η ΔΕΗ αγόρασε τη Σκοπιανή εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS, η οποία ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Κότσο Ανγκιούσεφ, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα και για το πώς έγινε, αλλά και για τους σκοπούς που εξυπηρετεί μια τέτοια κίνηση.


Η εταιρεία ΕDS, ανήκε στον αντιπροέδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων αρμόδιο για την οικονομία
Κότσο Ανγκιούσεφ, προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Δόθηκαν 4,8 εκατομμύρια ευρώ και η εξαγορά έγινε... δύο μήνες πριν Τσίπρας και Ζάεφ συνυπογράψουν την περίφημη συμφωνία των Πρεσπών.

Όταν αποκαλύφθηκε το θέμα, η ΔΕΗ έσπευσε να δικαιολογήσει την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την "επιχειρηματική". Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση της ΔΕΗ:

«Η απόφαση για την εξαγορά της EDS είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων. Για την επέκταση αυτήν η ΔΕΗ αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής. Η συγκεκριμένη εταιρεία βεβαίως και ήταν γνωστό ότι ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Kocho Angjushev, ο οποίος την είχε ιδρύσει το 2012 και την είχε αναπτύξει.

»Πρόκειται για μια εταιρεία άριστα οργανωμένη και στελεχωμένη από υψηλότατου επιπέδου προσωπικό. Έχει τεχνογνωσία και εμπειρία στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσία σε διάφορες χώρες της Βαλκανικής μέσω θυγατρικών. Για την εξαγορά της και τον καθορισμό του τιμήματος προηγήθηκαν πολύμηνη διερεύνηση και τεκμηρίωση από έγκριτους διεθνείς οίκους και ασφαλώς due diligence (οικονομικό, νομικό κ.λπ.).

»Το τίμημα είναι ακριβώς 4,8 εκατ. ευρώ, χωρίς καμιά ‘’ουρά’’ και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, και τα χρήματα κατατίθενται σταδιακά, σε συνάρτηση με την τήρηση όλων των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, σε λογαριασμούς στο όνομα του ιδιοκτήτη, οι οποίοι είναι αποτυπωμένοι στη σύμβαση». 

Βέβαια, στην ανακοίνωση δεν απαντάται το για ποιον λόγο τα χρήματα πήγαν στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου της Σκοπιανής κυβέρνησης κι αν ο λογαριασμός αυτός είναι, με κάποιον τρόπο, συνδεδεμένος με λογαριασμό του κόμματός του.

Ποιος έδωσε εντολή

Πολιτικό ζήτημα, πάντως, είναι το ποιος και γιατί έδωσε την εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια.

«Θα αναζητήσουμε στη Βουλή ποιος έδωσε την εντολή» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Μανιάτης προσθέτοντας ότι προφανώς την εισηγήθηκε η Κυβέρνηση γιατί ελέγχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ που παρότι βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση κάνει μια τέτοια εξαγορά.

 Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε σήμερα, από το ραδιόφωνο του Σκάι, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την εξαγορά από τη ΔΕΗ της 

«Πρέπει να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα και να απαντήσει: Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ για να εξαγοράσει την εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS έναντι 5 εκατ. ευρώ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων ενόψει της συμφωνίας για το Σκοπιανό;» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, καλώντας τον κ. Τζανακόπουλο να απαντήσει.

«Η ΔΕΗ έχει κινδυνεύσει 2-3 φορές να χρεοκοπήσει τον τελευταίο χρόνο. Δεν είχε να πληρώσει τη μισθοδοσία της. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Σκρέκα, έκαναν συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ΔΕΗ, την αδυναμία της επιχείρησης, τα μπλακ άουτ, τα προβλήματα χρηματοδότησης» υποστήριξε ο κ. Κικίλιας, για να προσθέσει: «Και δύο μήνες πριν τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν εν κρυπτώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, "μποναμά" 5 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΔΕΗ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική εντολή. Το θέμα είναι μείζον, πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα, σήμερα κιόλας».