Φαίνεται πως στην κυβέρνηση κατάλαβαν ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δε θα "σβήσει" έτσι απλά -ούτε σε... δέκα χρόνια- κι έτσι, σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας, άφησε ανοικτό το παράθυρο να μην "περάσει" η συμφωνία των Πρεσπών.
«Τα Σκόπια οφείλουν να τηρούν το πνεύμα και το γράμμα της συνθήκης των Πρεσπών. Αν αυτό δεν γίνει έχουμε δηλώσει και στους ίδιους και σε όλους πως δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Εμείς περιμένουμε με πολύ μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας και έχουμε δώσει μηνύματα όπου απαιτούνται και εκεί πρέπει να δοθούν όχι στο δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι σιωπά στις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επανήλθε σήμερα (Τρίτη) κι επέμεινε ότι είναι Μακεδόνας και μιλάει μακεδονικά τονίζοντας ότι αυτό είναι δικαίωμά του. «Πρέπει να προσέχουμε επειδή το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τη «μακεδονική» μας γλώσσα, είναι αποδεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα» είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA.
Η διαδικασία στη γειτονική χώρα ολοκληρώνεται στις 15 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το τελικό κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων θα σταλθεί στην Αθήνα. Στην κυβέρνηση αναμένουν να μην υπάρχει αναφορά σε "Μακεδόνες του εξωτερικού", όπως γίνεται στο ισχύον Σύνταγμα.
Σήμερα, για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός, αντικρούοντας τις κατηγορίες περί "προδοσίας" άφησε να εννοηθεί ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά που θα αφήνει αλυτρωτικές διαθέσεις στο μέλλον, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δεν θα περάσει.
Στη Βουλή σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι ξεπούλησε το Μακεδονικό για τις συντάξεις. «Κατάπιατε την φωνή σας για το Σκοπιανό, είπε ακόμα. Έχετε να πείτε τίποτα για τους Μακεδόνες του Αιγαίου και την Μακεδονική γλώσσα που είπε ο κ. Ζάεφ; Έχετε πιει το αμίλητο νερό. Ο κ. Ζάεφ τόνισε αυτό που δεν του είχε εκχωρήσει καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονική εθνότητα. Εκεί που οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έλεγαν όχι, εσείς είπατε ναι». Περιμένουμε μια κουβέντα για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, αλλά κι εκεί κατάπιατε τη μιλιά σας. Σήμερα κλείνετε 1.417 μέρες στην εξουσία και οι πολίτες ξέρουν ότι τους κοροϊδέψατε με ψεύτικες υποσχέσεις. Σήμερα ξαναφορέσατε την μάσκα του τάχα φιλάνθρωπου. Διαλαλείτε την μη περικοπή των συντάξεων που εσείς ψηφίσατε», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «στο μόνο που έπεσε μέσα ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι είχα ένα πρόβλημα με τις φωνητικές μου χορδές. Αφωνία δεν έχω πάθει όμως. Ήταν σαν να άκουγα τον Άδωνι Γεωργιάδη. Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η πΓΔΜ οφείλει να τηρεί το πνεύμα της συμφωνίας. Αν δεν το κάνει δεν θα προχωρήσει η συμφωνία σε διεθνείς οργανισμούς, εμείς περιμένουμε με μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασία. Έχουμε δώσει μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν. Από εκεί και πέρα η θέση μας είναι σαφής, Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει κανένα έθνος και καμιά εθνότητα και ως προς το ζήτημα της ιθαγένειας διορθώνει κάτι που υπήρχε στα διαβατήρια. Αναγράφονταν ως Μακεδόνες. Αν παίρναμε τις συμβουλές σας στα σοβαρά στα τα διαβατήρια θα συνέχιζαν να γράφουν την λέξη Μακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών λέει ότι η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Εσείς, πως ακριβώς αποκαλείτε την γλώσσα αυτή; Χρησιμοποιείτε τον ίδιο όρο που χρησιμοποίησε ο Αβέρωφ το 1959; Ο αείμνηστος Ευ. Αβέρωφ έλεγε ως ΥΠΕΞ το 1959 για “μακεδονική γλώσσα” που ομιλείται στα Σκόπια και έχει γραμματική και συντακτικό».
Στη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κουνάει το δάχτυλο για το Μακεδονικό λέγοντας: «Εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν όχι εσείς είπατε ναι. Παραχωρήσατε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Δεν ντρέπεστε λίγο; Αυτά υπογράψατε. Δεν είναι ζητήματα ερμηνείας. Τα λέει η συμφωνία. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο κ. Ζάεφ, ο πιο μετριοπαθής από τους Σκοπιανούς είπε ότι είναι και μακεδόνας και μιλάει την μακεδονική γλώσσα; Όταν θα μιλήσετε ξανά για τις συγκεντρώσεις να είστε προσεκτικός. Καβαλήσατε το κύμα της οργής με τον πιο χυδαίο και λαϊκίστικο τρόπο και το ζήτημα της συμφωνίας δεν αφορά μόνο ακραίους. Εμείς καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή. Εσείς δεν καταδικάσατε εδώ μέσα την βία απ’ όπου και αν προέρχεται. Υπάρχουν καλές και κακές καταλήψεις για εσάς. Για εμάς υπάρχει μόνο κακός και μαύρος φασισμός και μην τολμήσετε να μας ταυτίσετε ξανά με την ακροδεξιά. Εσείς συγκυβερνάτε με αυτήν. Προσέξτε γιατί έχετε βάλει την ελληνική κοινωνία απέναντι».
Μετά τα σημερινά, με τη δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα να μη σηκώνεται ούτε με... βίντσι, λόγω της στάσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όλα, πλέον, είναι πιθανά. Ραντεβού τον... Ιανουάριο, όταν η συμφωνία θα φθάσει στην ελληνική Βουλή.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.