Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες ο αθλητισμός ενεπλάκη στην πολιτική. Το ποδόσφαιρο άλλωστε, που κινητοποιεί και επηρεάζει μάζες, έχει καθορίσει αποτελέσματα σε εκλογές, σε όλα τα πλάτη της γης.

Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης


Η πρόσφατη ήττα του Ερντογαν στην Πόλη, μπορεί να μη ήταν αποτελεσμα, επιρεαμου μιας αθλητικής κοινωνίας, αλλά μια ματιά στα ποσοστά που έλαβε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δείχνει πως σε κάποιες περιοχές, αυτη η κοινωνία επαιξει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο.
Μπορεί ο εκ Τραπεζούντας Εκρεμ Ιμάμογλου να είναι από μόνος του, το νέο μεγάλο αστέρι της πολιτικής στην Τουρκία, και υπό προϋποθέσεις ακόμη και ο επόμενος πρόεδρος, αλλά η κόντρα του Ταγίπ Ερντογαν με τους οπαδούς της Μπεσίκτας, έδωσε στον νέο δήμαρχο έναν άλλον αέρα. Το εκπληκτικό 83% που έλαβε ο Ιμάμογλου στην περιοχή Μπεσικτας, είναι αποτέλεσμα της σφοδρής κόντρας Ερνογάν και των οπαδών των «μαυραετων» της Πόλης όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα κοινά της γειτονικής χώρας, πώς οι οπαδοί της Μπεσίκτας είναι οι πιο φανατικοί μεταξύ των μεγάλων ομάδων της Τουρκίας, κάτι που παραδέχονται ακόμη και οι «αιώνιοι αντίπαλοι», αυτοί της Φενέρμπαχτσε και της Γαλατασαράι.
Το κοινό της Μπεσίκτας φημίζεται για την δύναμη του και τον ρόλο που έχει στη στήριξη της ομάδας.

Οι «Μαυροι αετοι» ( Karakartal bjk) είναι από μόνοι τους ένα κοινωνικό φαινόμενο αξιο αναφοράς.
Το νέο γήπεδο της ομάδας που φέρει το όνομα του χορηγού της, άνοιξε τις πύλες του έπειτα από 2,5 χρόνια εργασιών και τρία μετά την κατεδάφιση του παραδοσιακού γηπέδου της ομάδας το «Ινονού». Έχει χωρητικότητα 41.000 θέσεις και κόστισε 110.000.000 ευρώ. Γιατί το αναφέρω αυτό;
Προσέξτε. Τα εγκαίνια είχε κάνει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως φιλάθλους, αλλά μόνο επιλεκτικά καλεσμένους, κάτι που προκάλεσε την οργή των οπαδών της Μπεσίκτας, που ανέκαθεν ηταν αντίθετοι στον Ερντογάν. Ίσως ηταν η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που τα εγκαίνια ενός γηπέδου συνοδεύτηκαν με σοβαρά επεισόδια μεταξύ των φίλων της ομάδας και της αστυνομίας, πριν από την έναρξη του αγώνα της Μπεσίκτας με την Μπούρσασπορ.
Οι περισσότεροι και φανατικοτεροι οπαδοί της Μπεσίκτας βρίσκονται σε γκρουπ των «Καρσί», που σημαίνει «αγορά» και η ονομασία προέρχεται από ιδρυτικά στελέχη του κλαμπ, που ήταν ιδιοκτήτες καταστημάτων στην κεντρική αγορά της συνοικίας. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από 35 χρόνια και έχουν την υποστήριξη αρκετών ανθρώπων του πνεύματος. Τα μέλη των «Καρσί» είναι αριστερών ή και αναρχικών καταβολών, υπέρ του κοσμικού κράτους και κεμαλικού προσανατολισμού. Θεωρούν καθήκον τους να παίρνουν θέση για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα.
Σε κάθε παιχνίδι της Μπεσίκτας υπάρχουν πανό με πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, άλλες φορές κατά του ρατσισμού και του φασισμού, άλλες κατά της πυρηνικής ενέργειας, έχοντας έντονες οικολογικές ευαισθησίες. Αυτός είναι και ο λόγος που 35 από αυτούς είχαν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την εξέγερση στα τέλη Μαΐου του 2013 ενάντια στην καταστροφή του δημόσιου κήπου του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Τότε ήταν που οργανωμένοι οπαδοί της Μπεσίκτας βγήκαν στους δρόμους και προκάλεσαν ανοιχτά τον Ερντογάν.
Σε εκείνη την πρωτόγνωρη δίκη, ο εισαγγελέας κατηγόρησε τους οπαδούς των «Καρσί» για σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης», «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν» και ζήτησε να τους επιβληθεί η ποινή των ισοβίων! Οι κατηγορούμενοι «επιχείρησαν να διαδώσουν εικόνα για τα γεγονότα παρόμοια με της Αραβικής Άνοιξης διοχετεύοντας στον ξένο Τύπο φωτογραφίες των συγκρούσεων, με σκοπό να ανατρέψουν με παράνομα μέσα τη νόμιμη κυβέρνηση της Τουρκίας» ανέφερε στην πρότασή του ο εισαγγελέας, που τους έστειλε στο δικαστήριο.
Η δίκη κράτησε σχεδόν έναν χρόνο και τελικά αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Η ετυμηγορία αυτή δεν προκάλεσε έκπληξη, επειδή κατά την τελευταία ακροαματική συνεδρίαση της δίκης άλλος εισαγγελέας είχε ζητήσει την αθώωση του συνόλου των κατηγορουμένων, εκτιμώντας ότι οι αποδείξεις ήταν ανεπαρκείς για να καταδικασθούν.
Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να μην έπαιξαν ρόλο τώρα, που όλα έδειχναν πως ο Ερντογάν θα έχανε για πρώτη φορά εκλογές από το 2002; Το 83% άλλωστε υπέρ του Ιμάμογλου δεν σηκώνει αμφιβολίες αν και αυτοί έβαλαν ένα λιθαράκι στην αλλαγή σκηνικού στην Κωνσταντινούπολη.

ΣΣ1

Πριν από λίγα χρόνια οι οπαδοί της Μπεσίκτας ανάρτησαν πανό που έγραφε ΠΑΟΚ, είχε το σήμα του «δικεφάλου του βορρά» αλλά και παλαιότερα ένα ιδιαίτερο μήνυμα στη διάρκεια του αγώνα Μπεσίκτας – Μπαρτσελόνα για την Ευρωλίγκα. Το πανό έγραφε «politicians made us enemy» («Οι πολιτικοί μας κάνουν εχθρούς»).

ΣΣ2

Ο «μύθος» λέει ότι σε μια εποχή που υπήρχε ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν η ομάδα μπάσκετ της Μπεσίκτας ήρθε στη Θεσσαλονίκη για αγώνα με αντίπαλο τον Άρη (κάπου στα 1956) , οπαδοί του ΠΑΟΚ φύλαξαν… σκοπιά μέχρι το πρωί έξω από το ξενοδοχείο όπου έμενε η αποστολή της Μπεσίκτας, για να μη δεχθεί επίθεση από οπαδούς του Άρη! Επαναλαμβάνω έτσι λέει ο «μύθος»