Αυξημένες κατά 30% ήταν οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα με τις αφίξεις να φθάνουν τις 3.200.
Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνεδρόιασης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο κ. Κουμουτσάκος διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχέδιο και μία συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος της χώρας».
Όπως είπε, «από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, μόνο στα τρία νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο είχαμε περίπου 3.200 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. Οι ροές του αντίστοιχου διαστήματος πέρσι ήταν 2.130 άτομα. Αύξηση της τάξης του 30%. Στο διάστημα των προηγούμενων μηνών, σε ολόκληρο το μέτωπο, από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου οι ροές παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση. Δεν βρισκόμαστε βέβαια σήμερα μπροστά στη δραματικότητα των γεγονότων του 2015- 2016, όμως η κρισιμότητα της κατάστασης παραμένει», τόνισε.
Ο κ. Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως «ένα σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα της Ευρώπης», που δοκιμάζει όπως είπε, «τις θεμελιώδες αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τη δυνατότητα να προστατευθεί αποτελεσματικά η ασφάλεια των πολιτών».
Σημείωσε ότι, «στη Λέσβο, μόνον το 2018 έγιναν περίπου 17.300 καταγραφές αιτημάτων ασύλου, περισσότερες από όσες έχουν γίνει τον ίδιο χρόνο στην Αυστρία συνολικά», ενώ «στη Σάμο, έχουν γίνει 6.750, περισσότερες από όσες κατέγραψε, για το ίδιο διάστημα, η Φινλανδία». Όπως υποστήριξε, «η κατάσταση που παραλάβαμε και εδώ, είναι πέρα ως πέρα αποκαρδιωτική».
Χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί νέες μεταναστευτικές οδοί, όπως ο θαλάσσιος διάδρομος Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης και προέβλεψε ότι «αναμένεται να ασκηθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις ροές».
Μίλησε για ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου, είπε πως οι υπηρεσίες ήταν «χαμένες σ' ένα κακοραμμένο διοικητικό patchwork κατακερματισμένο σε έξι διαφορετικά κτίρια στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και με ανθρώπινο δυναμικό πολυδιασπασμένο, με διαφορετικές προσλαμβάνουσες και γνώσεις. Και όλα αυτά βέβαια "κτισμένα" επάνω στο σαθρό και επικίνδυνο ιδεολογικό υπόβαθρο του "μπαίνουν-λιάζονται- φεύγουν". Δηλαδή πάνω στην ιδεολογικό- πολιτική φιλοσοφία του χάους που κληροδότησε στους διαδόχους της η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου. Μια αντίληψη που σημάδεψε και δηλητηρίασε μετέπειτα, τη μεταναστευτική μη-πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως είπε, δρομολογούνται και είναι μεταξύ άλλων:
- Ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων με αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών και ενίσχυση του ένστολου ανθρώπινου δυναμικού και τόνωση της συνεργασίας με τη FRONTEX και τον ΔΟΜ.
- Αναμόρφωση μέχρι τέλους του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου.
- Ενίσχυση των Επιτροπών Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό.
- Υλοποίηση ενός αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα.
- Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
- Δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης εκτός του αστικού ιστού.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.