Πέντε υπάλληλοι της Ρωσικής Πυρηνικής Εταιρείας σκοτώθηκαν από έκρηξη σε στρατιωτικό πείραμα στη βόρεια Ρωσία, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης.
Οι πέντε σκοτώθηκαν "την ώρα που πραγματοποιούσαν ελέγχους σε υγρό προώθησης κινητήρων τύπου τζετ" όπως αναγράφεται στο σάιτ της Ροσατόμ, της εταιρίας πυρηνικών πρότζεκτ της Ρωσίας.
Προστίθεται ότι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν και φέρουν βαριά εγκαύματα.
ΤΟ ατύχημα έγινε την Πέμπτη κοντά στο Σεβεροντβίνσκ, μια πόλη στην περιοχή Αρχάγκελσκ, όπου υπάρχει και ναυτική βάση.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είπε ότι δεν εκλύθηκαν επικίνδυνα αέρια στην ατμόσφαιρα από την έκρηξη.
Παρόλα αυτά, τοπικές αρχές του Σεβεροντβίνσκ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι της έκρηξης ακολούθησε διαρροή ραδιενέργειας. Στη συνέχεια, εκπρόσωπος των αρχών δήλωσε στην καθημερινή οικονομική Ρωσική εφημερίδα RBC, ότι η δήλωση αποσύρθηκε καθώς "την κατάσταση διαχειρίζεται το υπουργείο Άμυνας".
Οι τοπικές αρχές επιμένουν ότι σημειώθηκε μικρή αύξηση της ραδιενέργειας στις 11.50 το πρωί τοπική ώρα κι ότι στις 2 μ.μ. τα ποσοστά επανήλθαν στο κανονικό.
Αυτό είναι το τρίτο ατύχημα στη Ρωσία αυτήν την εβδομάδα. Προηγήθηκαν δυο εκρήξεις σε αποθήκη ρουκετών στο Κράσνογιαρσκ.
Η έκρηξη στο Κράσνογιαρσκ
Η περιοχή της Σιβηρίας κοντά στο Κράσνογιαρσκ από την άλλη, έχει τεθεί σε κατάσταση ανάγκης, μετά τη φωτιά σε στρατιωτική αποθήκη από την οποία σημειώθηκε μεγάλης έκτασης έκρηξη, όπως μεταδίδει το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΤΑΣΣ.
Χιλιάδες κάτοικοι σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που βρίσκονταν κοντά στην πόλη Αχίνσκ, όπου βρίσκεται και η βάση.
Επί πέντε ώρες η φωτιά μαίνονταν κι ακούγονταν εκρήξεις. Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα σόσιαλ μίντια δείχνουν φλόγες να υψώνονται στον ουρανό και μανιτάρια καπνού που παραπέμπουν σε πυρηνικές εκρήξεις.
Οι πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες ακόμη και σήμερα (η έκρηξη έγινε στις 5 Αυγούστου) βγαίνουν με το σταγονόμετρο και κάνουν λόγο για μόλις έναν νεκρό και κάποιους τραυματίες.
Ως σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί η αιτία της πυρκαγιάς. Σημειώνεται, πάντως, ότι στην περιοχή μαίνονται, εδώ και μέρες, μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες προκλήθηκαν από την υπερβολική -για την περιοχή- ζέστη.
Τον Ιούνιο που πέρασε στη Σιβηρία σημειώθηκαν θερμοκρασίες 10 βαθμούς πάνω από την υψηλότερη που είχε καταγραφεί ποτέ στην περιοχή μεταξύ των ετών 1981 - 2010.
Σύμφωνα με την Κλόντια Βολοτσιούκ, επιστήμονα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, στην περιοχή έχουμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.
Παρόμοια και η άποψη του συναδέλφου της, Μαρκ Πάρινγκτον, ο οποίος επισημαίνει ότι οι θερμοκρασίες στον Αρκτικό Κύκλο αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι παγκοσμίως, προκαλώντας τις κατάλληλες συνθήκες για δασικές περιοχές. "Ο αριθμός των πυρκαγιών αυτών είναι ασυνήθης για τον Αρκτικό Κύκλο", πρόσθεσε.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.