Υπόμνημα δέκα αιτημάτων, που αφορούν σε προβλήματα των Δήμων και εν γένει της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα παραδώσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).
Η συνάντηση των Δημάρχων προγραμματίζεται να γίνει το τριήμερο της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου, ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ) ο πρόεδρος, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν προ ημερών, μεταξύ των δημάρχων με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τη διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκης, Μαρία Αντωνίου, τον υπουργό ΥΜΑΘ, Θεόδωρο Καράογλου, αλλά και με τον πρωθυπουργό. «Χαιρόμαστε για αυτό, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις εκκλήσεις μας, δυο συνεχόμενες φορές, δεν συναπαντήθηκε ποτέ μαζί μας πριν τη Διεθνή Έκθεση” τόνισε και πρόσθεσε: “Περιμένουμε και την ομιλία του πρωθυπουργού το ερχόμενο Σάββατο και περαιτέρω την υλοποίηση πολλών εξαγγελιών που θα κάνει και την ικανοποίηση πολλών αιτημάτων που θέσαμε».
Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού είναι η σχολική στέγη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, το θέμα του ΟΑΣΘ, θεσμικά και οικονομικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, το προσφυγικό, η απόδοση χώρων των πρώην στρατοπέδων, η εξυγίανση του Θερμαϊκού κόλπου κ.α.
Ειδικά για το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος κ. Κυρίζογλου σχολίασε στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης «πότε πρόκειται να τελειώσει το έργο; Καλή ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση , αλλά ο χρόνος πέρασε και δεν βλέπουμε τα είναι έτοιμο το μετρό το 2020. Θέλουμε μετρό που να λειτουργεί και με τη στάση της Βενιζέλου και χωρίς… μουσαμάδες. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν δέχονται να υποτιμώνται από κανέναν».
Αναφορικά δε με τον ΟΑΣΘ, δήλωσε πως κάτι αρχίζει να αλλάζει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως σε σύντομο χρονικό διάστημα προστέθηκαν ήδη επιπλέον λεωφορεία.
Ποια είναι τα 10 σημεία
Τα δέκα αιτήματα των δήμων είναι τα εξής:
* Ανεργία. Αποβιομηχάνιση, αποεπένδυση, λουκέτα, φυγή επιχειρήσεων κυρίως σε Βουλγαρία αλλά και σε Σκόπια, Ρουμανία, Τουρκία
*Κύρια γραμμή Μετρό. Επεκτάσεις και Δυτικά. Αστικές Συγκοινωνίες ΟΑΣΘ.
*Προσφυγικό. Κατά εκατοντάδες κυκλοφορούν και διανυκτερεύουν εκτός δομών φιλοξενίας (σε εγκαταλελειμμένα βαγόνια τρένων, πλατείες κλπ.)
*Σχολική στέγη. Πρόβλημα σύνθετο. Συναρμοδιότητα: Υπ. Μεταφορών (ΚΤΥΠ Α.Ε.), Υπ. Παιδείας, Υπ. Εσωτερικών (επειδή αφορά τους δήμους). Να προχωρήσει το ΣΔΙΤ των ώριμων-έτοιμων για εκτέλεση 16-18 σχολείων για την ΠΕ Θεσσαλονίκης. Να προχωρήσει και η β΄ φάση ΣΔΙΤ.
*Πρώην Στρατόπεδα. Παραχώρηση στους οικείους δήμους για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών, σύμφωνα με τα νομίμως εγκεκριμένα ΓΠΣ των δήμων και χρηματοδότηση για μελέτες και εκτέλεση έργων. Ο ισχύων νόμος (Καμμένου) είναι κακός και πρέπει να αλλάξει (επάνοδος στο προϊσχύον καθεστώς). Ενδεικτική αναφορά σα Στρατόπεδα Θεσσαλονίκης, Σερρών κλπ.
*Θερμαϊκός Κόλπος. Δυτικό θαλάσσιο μέτωπο Θερμαϊκού κόλπου (απορρύπανση, προστασία κλπ.). ΄Ηδη η ΠΚΜ ξεκίνησε μια προσπάθεια.
*Είναι άμεση ανάγκη οι δήμοι να έχουν άμεση πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών για εντοπισμό των πραγματικών τ.μ. των ακινήτων (πάρα πολλά τ.μ. διαφεύγουν) και για λόγους νομιμότητας και για λόγους νόμιμης αύξησης των εσόδων μας.
*Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί κινητικότητας, το οποίο είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν ερωτάται ο δήμος και έχουν «αδειάσει» οι υπηρεσίες πολλών δήμων στην περιφέρεια. Η μέχρι σήμερα πρακτική είναι: φυγή από μικρούς δήμους προς μεγάλα αστικά κέντρα. Υπάρχουν μηχανικοί οι οποίοι εργάζονται σε ΚΕΠ Δήμων. Να είναι δυνατή (απαιτείται νομοθετική ρύθμιση) η μετακίνηση τους στην Τ.Υ. του δήμου (Το κενό τους φυσικά θα καλύπτεται με άλλο υπάλληλο).
* Ό,τι έχει σχέση με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας να γίνεται με απλή πλειοψηφία επί του συνόλου του αριθμού των μελών του Δ.Σ. και όχι με πλειοψηφία των 2/3. Ομοίως και με τη λήψη δανείων. Σε ποιο δήμο υπάρχουν σήμερα πλειοψηφίες 2/3; Φρενάρουν επενδύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αφού παραμένουν αναξιοποίητα μεγάλα-σημαντικά ακίνητα δήμων.
*Με το σύστημα της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών δήμων ανακουφίσθηκαν οι δήμοι. Πρέπει να ξαναγίνει.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.