Με ξεχωριστές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε διαφορετικά σημεία της πόλης και με πορείες, συνδικάτα εργαζομένων συμμετείχαν στη σημερινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, με αιτήματα την αύξηση των μισθών, την αντιμετωπιση της ακρίβειας, καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στην κινητοποίηση του ΕΚΘ/ΓΣΕΕ και της ΕΔΟΘ/ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο ΕΚΘ, συμμετείχαν επίσης και βιοτέχνες, έμποροι και επαγγελματίες, μέλη της ΓΣΕΒΕΕ, ζητώντας μείωση του κόστους ενέργειας, ελαφρύνσεις και στήριξη των επιχειρήσεων "με άμεσα μέτρα" κατά της ακρίβειας.
"Η απεργιακή κινητοποίηση αποκτά χαρακτηριστικά κοινωνικής διαμαρτυρίας, με τους εργαζόμενους και όλα τα μικρομεσαία στρώματα να διεκδικούν το αυτονόητο" τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης και συνέχισε: "Να μπορούν να ζήσουν από το μισθό τους, από τη δουλειά τους, να έχουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ένα καλύτερο μέλλον για μας και για τα παιδιά μας. Ήρθε η ώρα, η κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις μας".
Ταυτόχρονα, εκφράστηκαν από τους ομιλητές αιτήματα για την προστασία των κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, για την πάταξη της αισχροκέρδειας με ελέγχους στην αγορά, για την επαναπρόσληψη απολυμένων εργαζομένων από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, για καλύτερες συντάξεις, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κ.α. Ακολούθησε πορεία, που ολοκληρώθηκε στο ΥΜΑΘ.
Στο άγαλμα του Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη χρήση του για διακίνηση στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού.
Ένα τμήμα της πορείας, κυρίως φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, συνέχισαν και έφτασαν έξω από το ΥΜΑΘ, για να διαμαρτυρηθούν στη μεταφορά και συγχώνευση τριών τμημάτων του ιδρύματος, με αντίστοιχα τμήματα σχολών στις Σέρρες.
Τέλος, πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, συλλογικότητες και κινήσεις, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα κι έκαναν πορεία ως το ΥΜΑΘ, ενώ ενα τμήμα της πορείας συνέχισε μέχρι το πρώην νοσοκομείο "Λοιμωδών", με αίτημα την επαναλειτουργία του.
Έντεκα προσαγωγές διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία στη λήξη της πορείας που έκαναν το μεσημέρι μέλη εργατικών σωματείων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ ένας από τους προσαχθέντες μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα στα χείλη και στο κεφάλι στο νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς".
Οι συγκεκριμένοι διαδηλωτές προσήχθησαν μετά τη λήξη της πορείας και της παράστασης διαμαρτυρίας στο λιμάνι που έγινε για να εκφραστεί η αντίθεσή τους στη χρήση του λιμανιού για διακίνηση στρατιωτικού υλικού, ενώ ο κύριος όγκος της πορείας βρισκόταν στην πύλη 10.
Την ίδια ώρα στην πύλη 14 ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να προβεί σε αναγραφή συνθημάτων και κατά την αποχώρησή τους, όπως καταγγέλλεται από τους διαδηλωτές, η αστυνομία έκανε προσαγωγές.
Οι τρεις απο τους έντεκα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ οι οκτώ, μεταξύ αυτών και δύο μέλη της Κ.Ε. του ΚΚΕ ( ο ένας είναι ο τραυματίας), κρατούνται ως αυτή την ώρα.
"Αυτό που ενόχλησε την κυβέρνηση ήταν το σύνθημα της απεργιακής συγκέντρωσης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές ενέργειες και η πορεία που ακολούθησε προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο σημείο που έχει καταπλεύσει ΝΑΤΟικό πλοίο, με στρατιωτικό εξοπλισμό, με σκοπό αυτό να φτάσει στην Αν. Ευρώπη", τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, στην οποία προστίθεται:
"Οι ΝΑΤΟικοί όπως είδαμε πριν λίγες μέρες στα Χανιά έχουν δικαίωμα να μπαίνουν σε δωμάτια ξενοδοχείων, να τρομοκρατούν ανήλικα κορίτσια και να αφήνονται ελεύθεροι, αλλά οι εργάτες που διαμαρτύρονται και αγωνίζονται ενάντια στην πολεμική εμπλοκή να προσάγονται επειδή μπήκαν στο λιμάνι της πόλης τους. Ήδη τα βίντεο και οι φωτογραφίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα δείχνουν τον απρόκλητο και άγριο χαρακτήρα της επίθεσης από τις δυνάμεις καταστολής, θεωρώντας πως δεν τους βλέπει κανείς".
Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει!"
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.