Στη δεύτερη θέση των Ελλήνων βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος με περιουσία 3,2 δισ. δολαρίων βρίσκεται στη 905η θέση της παγκόσμιας λίστας. Ακολουθεί στη 1.067η θέση της διεθνούς κατάταξης και τρίτος μεταξύ των Ελλήνων ο Φίλιππος Νιάρχος, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια. Τέταρτος έρχεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η οικογένεια του με περιουσία 1,9 δισ. δολαρίων, που φιγουράρουν στη 1.575η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Η πέμπτη ελληνική συμμετοχή είναι αυτή της Μαριάννας Λάτσης και της οικογένειάς της, με περιουσία 1,6 δισ. δολαρίων, που βρίσκονται στην 1.804η θέση της φετινής λίστας των δισεκατομμυριούχων.
Την ελληνική "ομάδα” της φετινής λίστας των κροίσων του Forbes συμπληρώνει ο Σπύρος Λάτσης και η οικογένειά του, οι οποίοι με περιουσία 1,5 δισ. δολαρίων καταλαμβάνουν τη 1.905η θέση της λίστας του περιοδικού. Πέραν των έξι παραπάνω, στη λίστα του Forbes περιλαμβάνεται και φέτος η Ελληνίδα Βίκυ Σαφρά, η οποία έκανε πέρυσι το ντεμπούτο της στη λίστα αλλά με τα "χρώματα" της Βραζιλίας. Με περιουσία 16,7 δισ. δολαρίων η Βίκυ Σαφρά και η οικογένειά της βρίσκονται στην 100η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Δύσκολη χρονιά για τους κροίσους παγκοσμίως
Παρότι η εκπροσώπηση της χώρας μας στη φετινή λίστα έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρυσι, το 2022 θα έλεγε κανείς ότι ήταν μια ιδαίτερα δύσκολη χρονιά για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. H "βουτιά" των χρηματαγορών ως απόρροια της ταχείας ποσοτικής σύσφιξης που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη στην προσπάθειά τους να χαλιναγωγήσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό, "ψαλίδισαν" τις περιουσίες των κροίσων του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, οι 2.640 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα είδαν 500 δισ. δολάρια να κάνουν φτερά από τις τσέπες τους, καθώς η συνολική περιουσία τους διαμορφώθηκε στα 12,2 τρισ. δολάρια από 12,7 τρισ. δολάρια που ήταν πέρυσι.
Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών έγιναν φτωχότεροι σε σύγκριση με το 2022, συμπεριλαμβανομένου του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ που έχασε τα πρωτεία και αρκέστηκε στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης μετά την ακριβή και ταραχώρη εξαγορά του Twitter που λειτούργησε ως "βαρίδι" για τη μετοχή της Tesla. Στην κορυφή της φετινής λίστας βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος και επικεφαλής του κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH, Μπερνάρ Αρνό, που έγινε και ο πρώτος Γάλλος πολίτης που βρίσκεται στην πρώτη θέση της ετήσιας λίστας του Forbes.
Οι περισσότεροι κροίσοι πάντως συνεχίζουν να βρίσκονται στις ΗΠΑ, που εκπροσωπούνται από 735 δισεκατομμυριούχους στη λίστα, με συνολική περιουσία 4,5 τρισ. δολαρίων. Ακολουθεί η Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) με 562 δισεκατομμυριούχους, με συνδυαστική περιουσία 2 τρισ. δολαρίων, με επόμενη την Ινδία που διάθετει 169 κροίσους, με συνολική περιουσία 675 δισ. δολαρίων.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.