Κοινό μυστικό αποτελεί ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η Εκκλησία έχει εμπλακεί στις εκλογές. Το ίδιο και κάποιοι κληρικοί, είτε χαμηλόβαθμοι, είτε υψηλόβαθμοι. Ακόμη και το Άγιον Όρος, που θα έπρεπε να παραμείνει τόπος προσευχής και πνευματικότητας έχει μπει για τα καλά στην ιστορία.

Γι αυτό και σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έκρινε πως έπρεπε να παρέμβει με ουσιαστική και εκτενή δήλωση.

Όπως επισημαίνει, επαναλαμβάνει τα αυτονόητα και κάνει λόγο για «ιδιαίτερα περίεργη στιγμή κατά την οποία επιχειρείται, αλυσιτελώς βεβαίως, η ‘'προβολή'', διά ερωτημάτων ή διά υπονοουμένων, αλλά πάντως με ανάρμοστο, ανοίκειο και δόλιο τρόπο και προς εξυπηρέτηση προφανών σκοπιμοτήτων, της δήθεν ‘'εμπλοκής'' της Εκκλησίας μας και κληρικών Της, και δη Ιεραρχών και εμού προσωπικώς, στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι η Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός και όχι κοσμικός και εξουσιαστικός θεσμός ότι όλους τους αγαπά, όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αποδέχεται, όλους τους υπηρετεί , για να τονίσει: «Και, φυσικά, σεβόμενη απόλυτα το αυτεξούσιο και την ελευθερία του ανθρώπου, ουδένα επιχειρεί να ‘'ποδηγετήσει'' ή να ‘'χειραγωγήσει'' ή να ‘'καθοδηγήσει'' προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου της χώρας μας. Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο είτε ουδέν γνωρίζει από τα της Εκκλησίας και ουδεμία επαφή έχει με Αυτήν, είτε, ηθελημένα και συνειδητά, βιάζοντας την αλήθεια και την πραγματικότητα και παίζοντας δικά του παιχνίδια, αποπειράται να Την απομειώσει, να Την προσβάλει και να Την υβρίσει».

Επικαλείται τα λόγια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κυρού Σεραφείμ, ότι η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται. Και προσθέτει: Ούτε ‘'κομματίζεται'' αλλά πορεύεται. 

Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι την Εκκλησία εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον η Ιερά Σύνοδος και ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, "και έτερος ουδείς". Και καταλήγει:

«Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘'υπόγειας'' ή ‘'μυστικής'' ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ.».

Από την άλλη πλευρά, στο Άγιον Όρος συγκεκριμένα μοναστήρια, σκήτες, κελιά, καλύβες κι εξαρτήματα στηρίζουν ΝΙΚΗ, το κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα» και, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής συγκέντρωσε πανελλαδικά 172.000 ψήφους και ποσοστό 2,9%, χτυπώντας τις θύρες της Βουλής.

Ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου αρχιμανδρίτη Νικοδήμου, ασφαλιστής, Εμμανουήλ Γκλάβας, ήταν υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΙΚΗ, όπου συγκέντρωσε 2.099 ψήφους και κατατάχθηκε 8ος στη σειρά. 

Υπάρχουν, βέβαια, οι Αγιορείτες, που επιμένουν πως «το Περιβόλι της Παναγίας προσφέρεται για περισυλλογή και όχι για πολιτική». Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το voria.gr, η επόμενη Ιερά Σύναξη θα ασχοληθεί με το θέμα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι ηγούμενοι θα ζητήσουν να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία θα τονίζεται ότι το Άγιον Όρος δεν έχει καμία σχέση με κανένα κόμμα και δεν εμπλέκεται στη διαδικασία των εκλογών. 

H Ιερά Μονή Κατρακάλλου, απάντησε, πάντως στα δημοσιεύματα. «Ανεύθυνα και ανυπόστατα» χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα για ανάμειξη στις εκλογές, σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μονή Καρακάλλου του Αγίου Όρους, απαντώντας σε όσα γράφτηκαν για σχέση με το κόμμα ΝΙΚΗ.

«Ως μοναχοί και κληρικοί, δεν πολιτευόμεθα και γενικώς δεν αναμιγνυόμεθα εις τα πολιτικά δρώμενα», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «η Ιερά ημῶν Μονή ουδεμίαν σχέσιν έχει με τας οιασδήποτε δηλώσεις πού εκυκλοφόρησαν οπουδήποτε, ούτε είμεθα ενήμεροι διά την σύνταξιν και διάδοσιν αυτῶν».

Κοντός ψαλμός... αλληλούια!