Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, που έδωσε 29,69% στην κεντροαριστερά (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί) αποδεικνύει πως ο συγκεκριμένος χώρος κατέρρευσε. Ήταν, πάντα, ανοικτός σε όποιον ήθελε να τον αλώσει κι έτσι έγινε και πάλι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντλεί αρκετά μεγάλο ποσοστό που του έδωσε και την αυτοδυναμία.
Μάλιστα, το ότι η ακροδεξιά συγκέντρωσε συνολικά 12,77% (Σπαρτιάτες, Νίκη και Ελληνική Λύση μαζί) δείχνει καθαρά ότι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας περιορίζεται στην κεντροδεξιά, όπως θα ήθελε, άλλωστε και ο ιστορικός ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Το αποτέλεσμα, όμως, πρέπει να μας γεμίζει σκέψεις... Η κεντροαριστερά κατέρρευσε χωρίς πολλές ελπίδες ανάκαμψης σύντομα -κι ας πανηγυρίζουν στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό επειδή, τελικά, τα κέρδη για τον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν ήταν και τόσο σπουδαία. Αν αναλογιστούμε ότι το ΠΑΣΟΚ, από το 8,10% του 2019 πήγε στο 11,85% ίσως να δείχνει μεγάλο βήμα προς τα πάνω (της τάξης των 3,75 ποσοστιαίων μονάδων), όμως στην πραγματικότητα ο στόχος του να εκφράσει το χώρο της κεντροαριστεράς ξανά το ΠΑΣΟΚ δεν επιτεύχθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 13,69 ποσοστιαίες μονάδες (από το 31,53% του 2019 πήγε στο 17,84%) κι ο Ανδρουλάκης πήρε "τα σπόρια", που λένε και στο ποδόσφαιρο...
Η χώρα χρειάζεται μια κεντροαριστερά , η οποία, όμως, να μην εμφανίζεται εμμονική όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι ο κ. Ανδρουλάκης, στις δύο τελευταίες εκλογικές διαδικασίες επέμενε, με εμμονή, σε θέματα που δεν άγγιξαν τους ψηφοφόρους...
Το άκρως ανησυχητικό είναι οι ακροδεξιές σειρήνες. Αυτό το 12,77% δείχνει (όσο κι αν θέλουμε να μην το πιστέψουμε) ότι στη χώρα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό (ίσως όχι όλο το 12,77%, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι αυτού) που, πράγματι, πιστεύει πως μας χρειάζεται ένα άλλο καθεστώς κι όχι η Δημοκρατία. Εκμεταλλευόμενο την ίδια τη Δημοκρατία -γιατί σε άλλη περίπτωση, απλά, δεν θα υπήρχε- φωνάζει για... χούντες, κραυγάζει για πατριωτισμό και θρησκεία και κάνει τη δουλειά του στηριζόμενο στην άγνοια αυτού του ποσοστού των ψηφοφόρων που δεν έχουν ιδέα τι θα πει ολοκληρωτισμός γιατί, είτε δεν το έζησαν, είτε δεν το διάβασαν -κι αν διάβασαν πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι... προπαγάνδα των συστημικών.
Σε αυτό το 12,77% πρέπει να στηθεί ανάχωμα. Η κεντροδεξιά δεν είχε δώσει ως τώρα τη σημασία που απαιτούνταν. Η κεντροαριστερά αντιμετώπιζε το θέμα εμμονικά. Νομίζω ότι πρέπει να τα βάλουν κάτω και να ενεργήσουν. Ουσιαστικά. Συστηματικά. Κι όχι συστημικά.
Γράφει ο Περαστικός