Στα χαρακώματα με όπλα τους αριθμούς έχουν μπει τα κόμματα. Από τη μία η Νέα Δημοκρατία που επιμένει να ζητά την κοστολόγηση του "προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ" κι από την άλλη και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που πετούν αριθμούς κατά ριπάς...
Η αύξηση των μισθών είναι ένα από τα... θύματα αυτού του πολέμου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 25% στην τετραετία, αλλά μόλις κατά 13%. Παραβλέπουν, βέβαια, ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος φθάνουν έως το 2026 και όχι στο 2027 -όπως φθάνει η ΝΔ για τις αυξήσεις στους μισθούς.
Από την Πειραιώς απαντούν ότι στο βασικό σενάριο αποτυπώνεται αύξηση των συνολικών ακαθάριστων αμοιβών εξαρτημένης εργασίας κατά 16% από το 2023 έως το 2026, ενώ αν προσθέσουμε και 3% όπως είναι οι εκτιμήσεις για το 2027, οι αυξήσεις προσεγγίζουν το 20%. Επίσης προσδοκούν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους προβλεπόμενους κι επιμένουν ότι αυτό είναι δυνατόν. Προσθέτουν την περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών, την  αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες για παιδιά και την  κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και... φθάνουν στο δικό τους αποτέλεσμα.
Το ερώτημα, πάντως, για την... όλη αντιπολίτευση, παραμένει: Με ποιες πολιτικές σκοπεύουν να αυξήσουν το Α.Ε.Π., τις επενδύσεις τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα; Απαντήσεις στα προγράμματά τους δεν βλέπουμε -προς το παρόν.

Γράφει ο Περαστικός