Παραιτήθηκε, πριν λίγα λεπτά, από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως τόνισε, σε δηλώσεις του στο Ζάππειο Μέγαρο "κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει"!

Ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος, κάτι που θα γίνει μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αλλά θα είναι "παρών, πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές τις διαδικασίες".

Στο μήνυμά του ανέφερε αυτά που θεωρεί ο ίδιος ως σημαντικούς σταθμούς στην πορεία του κόμματος, αλλά και στην προσωπική του προσπάθεια. Όπως είπε, ανέλαβε σε νεαρή ηλικία, σε εποχές με καταστάσεις εχθρικές "απέναντι στην Ελλάδα και μία συμμαχία δανειστών που θεωρούσε την πατρίδα μας αξία τιμωρίας. Αντιμετωπίσαμε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς που εκπορεύονταν από ισχυρές δυνάμεις έξω από τη χώρα, αλλά έβρισκαν ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα στη χώρα την ώρα και σήμερα αυτή τη σημαντική μέρα για μένα περήφανος για όσα πετύχαμε: Για την έξοδο από τα μνημόνια, για τη ρύθμιση του χρέους, για την επούλωση των τραυμάτων της ελληνικής κοινωνίας, για τη διεθνή επίσης εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε -και βέβαια για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που πετύχαμε".

Πρόσθεσε ότι "αυτό το δύσκολο ταξίδι όμως είχε και συμβιβασμούς, είχε και δύσκολες αποφάσεις, είχε και τραύματα", όμως "ήταν ένα ταξίδι που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία. Οι εμπειρίες του, οι επιτυχίες, τα λάθη του, οι μάχες που κερδίσαμε για λογαριασμό της πατρίδας, αλλά και εκείνες που χάσαμε, αποτελούν θα έλεγα την αναντικατάστατη παρακαταθήκη για το νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του νέου αυτού του κύκλου".

Τέλος, προειδοποίησε για τις μέρες που έρχονται: "Σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών εντάσεων και προκλήσεων, η πίστη στις αξίες μας, η προσήλωση μας στη δημοκρατία και την ελευθερία που είναι συνώνυμο της Ελλάδας, η αγάπη για τον άνθρωπο, η αλληλεγγύη, η αγάπη για την πατρίδα, την ενότητα, το εμείς πάνω από το εγώ, είναι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες", υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: "Σε αυτή τη συλλογική, σε αυτή την εθνική προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο".

Αναφερόμενος στον εαυτό του και το ρόλο που θα έχει, πλέον, είπε πως "αυτό το το στόχο θα υπηρετώ πάντα. Την Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο". Παραφράζοντας τον Ναζίμ Χικμέτ, είπε πως "οι πιο ωραίες θάλασσες είναι αυτές που δεν έχουμε ταξιδέψει ακόμη".

Με την τοποθέτησή του αυτή έβαλε, ουσιαστικά, άνω τελεία -κι όχι τελεία- στις φωνές που άρχισαν, από χθες, να μιλούν για νέο κόμμα με τον ίδιο αρχηγό. Μια τέτοια φωνή ήταν και του Ευάγγελου Αντώναρου: "Μικρές ιστορικές αναδρομές. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτής ο ίδιος της ΕΡΕ, της γύρισε την πλάτη και ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, κορυφαίος υπουργός της Ένωσης Κέντρου, της γύρισε την πλάτη και ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Μήπως ήρθε η ώρα να τριτώσει το καλό;", γράφει συγκεκριμένα ο κ. Αντώναρος σε ανάρτησή του στο twitter.

Τα σενάρια, αντί να κοπάσουν φουντώνουν, καθώς, πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι απλός βουλευτής, θα υπάρχει άλλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στον ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, αν και... παρών και μετά, θα μπορεί να διαχωρίζει τη θέση του αρμενίζοντας σε νέες θάλασσες...

Γράφει ο Περαστικός