Κάθε εβδομάδα παρουσιάζουμε ένα εμβληματικό έργο Τέχνης και αποκωδικοποιούμε τους λόγους που το έκαναν σημαντικό ώστε να αποκτήσει τεράστια αξία μέσα στον χρόνο. Αντλώντας έμπνευση από καθημερινά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων παιδικών παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων, πορσελάνινων αγαλμάτων και διακοσμητικών, ο Τζεφ Κουνς, οικειοποιείται τις πρακτικές της διαφήμισης και του καταναλωτισμού, για να κάνει ένα σχόλιο πάνω στην επίδραση και την αναγκαιότητά τους στη σύγχρονη ζωή.Το “One Ball Total Equilibrium Tank (Spalding Dr. J Silver Series)” είναι ένα από τα καθοριστικά έργα του τέλους του 20ού αιώνα. Μία μπάλα μπάσκετ αιωρείται στη μέση ενός δοχείου γεμάτου με υγρό, εντυπωσιάζοντας το κοινό με ένα συνδυασμό του συνηθισμένου, του γνώριμου και του φαινομενικά αδύνατου. Μία μπάλα μπάσκετ εμφανίζεται αιωρούμενη σε μια απροσδόκητη κατάσταση ακινησίας στον απόλυτο κέντρο του δοχείου. Υπάρχει κάτι μυστικιστικό σε αυτήν τη φαινομενική εμφάνιση μιας σφαίρας που αιωρείται χωρίς ορατή υποστήριξη. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η προφανής γνωριμία με το αντικείμενο που ενσαρκώνει τόσες παιδικές αναμνήσεις.
To 1983 o Κουνς σκέφτηκε την ιδέα ενός δοχείου γεμάτο νερό, στο οποίο μία μπάλα μπάσκετ θα αποδίδει μια παράξενη ισορροπία ανάμεσα στα όνειρα και την υπαρξιακή πραγματικότητα, καθώς δεν θα αναδύεται στην επιφάνεια ούτε θα βυθίζεται στον πυθμένα, αλλά θα αιωρείται αιώνια σε μία κατάσταση τέλειας ισορροπίας. Η ενσάρκωση ενός τέτοιου έργου ήταν πολύ δύσκολη. Διάβασε ό,τι μπορούσε να βρει για ισορροπία και κλίμακες πυκνότητας, αλλά η Φυσική έλεγε πως το όραμά του δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε ένα τόσο μικρό δοχείο. Οταν συναντήθηκε με τον φυσικό Ρίτσαρντ Φίλιπς Φάινμαν εκείνος του είπε ότι ήταν αδύνατο να διατηρηθεί σε μόνιμη ισορροπία.
Η λύση στη διετή αναζήτηση του Κουνς ήταν να τοποθετήσει την μπάλα σε ένα ενυδρείο γεμάτο περίπου στα δύο τρίτα με ένα διάλυμα αποσταγμένου νερού αναμεμιγμένο με χλωριούχο νάτριο. Το υπόλοιπο τρίτο του ενυδρείου γεμίζεται αργά και με πολύ αργή ροή μόνο με αποσταγμένο νερού. Με αυτόν τον τρόπο η μπάλα ισορροπεί αόρατα, καθώς με την πάροδο του χρόνου τα δύο υγρά αρχίζουν ν’ αναμιγνύονται. Τελικά αυτή η κατάσταση ισορροπίας θα αποτύχει και η μπάλα θα βυθιστεί στον πάτο του δοχείου. Ωστόσο για μια παρατεταμένη περίοδο επιτυγχάνεται μια φαινομενικά αδύνατη κατάσταση -μια μπάλα μπάσκετ που αιωρείται μαγικά χωρίς κανένα ορατό μέσο υποστήριξης.
Αυτή η αιρούμενη μπάλα, αποτελούσε την κεντρική έννοια της πρώτης ατομικής έκθεσης του καλλιτέχνη με τίτλο “Equilibrium”, στην International With Monument Gallery στο Lower East Side της Νέας Υόρκης το 1985. Τότε ήταν που συναντήθηκε με τον Δάκη Ιωάννου, όταν ο ιστορικός τέχνης και art dealer Jefrey Deictch πήγε μία ομάδα συλλεκτών να επισκεφθούν τις εκθέσεις νέων καλλιτεχνών.
Ο Ιωάννου αγόρασε το ένα από τα δύο αντίτυπα ‘’One Ball Total Equilibrium Tank (Spalding Dr. J Silver Series)’’. Αυτή ήταν και η αρχή συγκρότησης μιας μεγάλης συλλογής σύγχρονης τέχνης -για τον Δάκη Ιωάννου- μιας μεγάλης φιλίας και μιας διεθνούς καριέρας για τον Κουνς. Το έργο Νο. 1 αγόρασε ο συλλέκτης Τσαρλς Σαάτσι, το οποίο ξανάπουλήθηκε μέσω της γκαλερί Gagosian σε άγνωστο συλλέκτη και στις 8 Μαΐου 2016 δημοπρατήθηκε από τους Christie’s έναντι $15.285.000, στην υψηλότερη τιμή της αγοράς για έργο αυτής της σειράς.