Τη δέσμευση ότι το κόμμα του θα ασκήσει στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση με αρχές και αξίες ανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή.

«Θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης , η φωνή της λογικής και της προόδου. Χωρίς τοξικότητα, χωρίς εύκολες λύσεις, χωρίς την πολιτική της ατάκας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού, που τον πλήρωσε όμως ακριβά ο ελληνικός λαός», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης.

Πρόσθεσε ότι η « Νέα Δημοκρατία όσo και αν αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, είναι μια δύναμη βαθιά υπερσυγκεντρωτική και πελατειακή και τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Επειδή εδώ και ενάμιση χρόνιο να παραπονιέστε που δεν συναντηθήκαμε, Ορίστε! Συναντηθήκαμε και θα τα λέμε τακτικά στη Βουλή των Ελλήνων. Να είστε βέβαιος για αυτό!»

Επέκρινε τον Πρωθυπουργό πώς παρουσίασε μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας και έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν ενώ απέκρυψε όσα έρχονται. 

Σχετικά με την αύξηση των μισθών, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε για "κολπάκια" της κυβέρνησης λέγοντας: « Μόνος σας αποκαλύψατε σε συνέντευξη στο μεσοπρόθεσμο δεν μπορείτε να κάνετε κολπάκια, στείλατε στις Βρυξέλλες αύξηση 12,7%, ενώ εδώ λέγατε προεκλογικά για 25%, περιφρονώντας ευθέως την αγωνία των πολιτών για καλύτερους μισθούς. Αλλά δεν ήταν και το μόνο: Αύξηση επενδύσεων 70% είχε το προεκλογικό σας πρόγραμμα, 47% στείλατε στις Βρυξέλλες. Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έλεγε το προεκλογικό σας πρόγραμμα, στο 34% τις προσγειώσατε στο μεσοπρόθεσμο. Τελικά, πράγματι, στο μεσοπρόθεσμο, δεν γίνονται κολπάκια!», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για το ΕΣΥ είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό πώς επί της πρώτης θητείας του οι Έλληνες πλήρωσαν από την τσέπη τους τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγείας στην ΕΕ ασκώντας έντοινη κριτική στα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ ενώ δεσμεύτηκε πως η πρώτη επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΣΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι για τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ.

«Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ και θα αγωνιστεί για την αναγέννησή του. Για το λόγο αυτό σας προτείναμε την ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης. Σας άκουσα προεκλογικά να δηλώνετε ότι δεν είναι δυνατή η αναθεώρηση των σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σας ενημερώσω ότι μόλις προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση των εθνικών σχεδίων της Γαλλίας και της Σλοβακίας. Μέχρι το τέλος του χρόνου μπορείτε να ανακατευθύνετε έως το 30% των πόρων.Αλλά όπως λέει ο Ελληνικός λαός, δεν υπάρχει «δεν μπορώ», υπάρχει «δεν θέλω», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχετικά με την Παιδεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε οτι προτεραιότητα του κόμματός του είναι μία ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος με την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου και υπογράμμισε ότι «χρειάζεται και θέλουμε αξιολόγηση αλλά όχι από μετακλητούς υπαλλήλους και τους κολλητούς των υπουργών σας.
 Αυτό δεν είναι αξιοκρατία κύριε Μητσοτάκη, είναι κομματοκρατία».

Ειδικά για το άρθρο 16, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι «προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα. Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα:Την αυτονομία. Τη λογοδοσία. Και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

Μίλησε για την ανάγκη διαφάνειας στην αναξιοκρατία και τη διαφθορά που αποτυπώθηκαν , όπως είπε στην τραγωδία των Τεμπών. «Το πόρισμα είναι εκκωφαντικό. Δεν είναι τυχαίο που το πόρισμα αυτό δεν πήγε ποτέ στον εισαγγελέα.Ξεχάστηκε στο συρτάρι του κ. Καραμανλή, προφανέστατα για να μην μπλέξουν τα «γαλάζια παιδιά» του ΟΣΕ και των άλλων οργανισμών, που ήδη ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».