Για την Τετάρτη 12 Ιουλίου διακόπηκε η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού. Εκείνη την ημέρα η διαδικασία θα αρχίσει με τις προτάσεις της εισαγγελέως επί των ποινών και θα συνεχιστεί με τις αντιρρήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και με τις επιβολές των ποινών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. 

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και έπειτα ο λόγος είχε δοθεί στους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι ζήτησαν ελαφρυντικά για τους 12 κατηγορούμενους.

Οι 12 κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι, ως εξής: 

Ο πρώτος κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Άλκη, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας στον Α. Β, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονία σε βάρος του Δ.Κ. για επίθεση, κατοχή αντικειμένων που προκαλούν σωματικές βλάβες και παράνομη οπλοφορία.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος (Α.Β.) κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο.

Ο τρίτος κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, για συνέργεια σε ανθρωποκτονία στον Α.Β. για συνέργεια σε απόπειρα στον Δ.Κ. Ένοχος κρίθηκε ομόφωνα για οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Άλκη, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Α. Β. Κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία 5-2 για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο. Επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο πέμπτος κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία στον Άλκη με ενδεχόμενο δόλο, ένοχος για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο στο Α. Β. Ένοχος κατά πλειοψηφία 5-2. στον Δ. Κ. Ένοχος για κατοχή αντικειμένων και παράνομη οπλοφορία. Ο έκτος κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ομόφωνα ένοχος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας στον Α. Β. Ένοχος κατά πλειοψηφία 5-2 για συνέργεια σε απόπειρα σε βάρος του Δ. Κ. Ένοχος επίσης για επίθεση και κατοχή αντικειμένων.

Ο έβδομος κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο στον Α. Β. Ένοχος κατά πλειοψηφία 5-2 για συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δ.Κ. Ο όγδοος κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Άλκη, συνέργεια για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον Α.Β. Ένοχος κατά πλειοψηφία για συνέργεια σε απόπειρα στον Δ. Κ. Κρίθηκε επίσης ένοχος για επίθεση και για την πράξη κατοχής αντικειμένων.

Ο ένατος κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για την πράξη της ανθρωποκτονίας με δόλο στον Άλκη, για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον Ά. Β. Για συνέργεια σε απόπειρα στον Δ. Κ. Και κρίθηκε ένοχος για επίθεση και κατοχή, αντικειμένων, οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο δέκατος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από κοινού στον Άλκη, απόπειρα ανθρωποκτονίας στον Α.Β., ένοχο κατά πλειοψηφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος τους Δ. Κ. Κρίθηκε επίσης ένοχος για επίθεση, οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο εντέκατος κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο στον Άλκη, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο στον Α. Β. και ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον Δ. Κ. Ένοχος επίσης για επίθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο δωδέκατος κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για συνέργεια στην πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο στον Άλκη, ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον Α.Β. και ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον Δ.Κ. Ένοχος επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Μετά από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας επικράτησε μεγάλης έκτασης ένταση, με φωνές, ύβρεις, συνθήματα και πανό, ενώ οι παρευρισκόμενοι φώναξαν τους κατηγορουμένους δολοφόνους.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησε η υπεράσπιση 

Μετά από διακοπή και αφού τα πνεύματα ηρέμησαν, η δική συνεχίζεται με τους συνηγόρους υπεράσπισης, που ζητούν ελαφρυντικά για τους πελάτες τους, τονίζοντας την ηλικία τους και το λευκό ποινικό μητρώο πριν από την τέλεση της πράξης. 

Στην περίπτωση του πρώτου κατηγορουμένου ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει υπόψη τη μετεφηβική ηλικία και να αναγνωριστεί η μετάνοιά του. 

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο έγινε αναφορά στον πρότερο σύννομο βίο του καθώς και το ότι πρόκειται για παιδί οικονομικών μεταναστών που χρηματοδοτούσε το ίδιο τις σπουδές του δουλεύοντας.

Για τον τρίτο κατηγορούμενο επίσης έγινε αναφορά από την υπεράσπιση για τον πρότερο σύννομο βίο του, τη μετεφηβική του ηλικία καθώς είναι ο νεαρότερος από τους 12, ενώ επίσης τονίστηκε η νεανική απερισκεψία και η ανωριμότητα αυτών των ετών. 

Για τον τέταρτο που ήταν 19 ετών και επτά μηνών κατά την τέλεση της πράξης, ο συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε πως πρόκειται για ένα παιδί που έκανε τα πρώτα του βήματα για την κοινωνική ένταξη, θέλοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του. 

Και στην περίπτωση του πέμπτου κατηγορουμένου έγινε αναφορά στην ανωριμότητα της ηλικίας από την πλευρά της υπεράσπισης.

Για τον έκτο κατηγορούμενο έγινε επίσης αναφορά στον πρότερο σύννομο βίο αλλά και στην ανωριμότητα, που σύμφωνα με την υπεράσπιση, δεν του επέτρεψε ούτε να φύγει από την πόλη για να αποφύγει τη σύλληψη, πηγαίνοντας στο πατρικό του στις Σέρρες. Η δικηγόρος έκανε λόγο για ατελή προσωπικότητα και σημείωσε πως ο πελάτης της εργάζεται και σπουδάζει μέσα στη φυλακή. 

Αναφορικά με τον έβδομο κατηγορούμενο έγινε επίσης μνεία στον πρότερο σύννομο βίο και στη μετεφηβική ηλικία. Η υπεράσπιση κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος έδειξε ήθος και αρχές, φροντίζοντας την οικογένειά του, τη μητέρα και τα αδέλφια του και πως άφησε τις σπουδές για να δουλέψει. 

Όσον αφορά τον όγδοο, η υπεράσπιση μίλησε για μεταμέλεια, πρότερο σύννομο βίο αλλά και μετεφηβική ηλικία. 

Ανάλογα κινήθηκε η υπεράσπιση και στην περίπτωση του ένατου κατηγορουμένου, με τον συνήγορο να ζητά από την έδρα να «δώσει την ελπίδα στους κατηγορουμένους» που θα βρίσκονται σε «αποθήκες ψυχών».

Για τον δέκατο αναφέρθηκε ο πρότερος σύννομος βίος και το ότι παραδόθηκε. 

Για τον εντέκατο αναφέρθηκε ότι επέδειξε επί μακρόν καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. 

Όταν πήρε το λόγο η υπεράσπιση του δωδέκατου, προκλήθηκαν μικρές εντάσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο συνήγορος του δωδέκατου, Βασίλης Ταουξής, δήλωσε πως πρέπει να αναγνωριστεί τουλάχιστον ένα ελαφρυντικό και στους 12 και πως «είναι παιδιά του περιβάλλοντός μας». Στο άκουσμα αυτής της δήλωσης, το ακροατήριο αντέδρασε, όμως η ένταση εξομαλύνθηκε άμεσα, με την πρόεδρο να τονίζει ότι στην έδρα υπάρχει κατανόηση και για τις δύο πλευρές, από τη μια της οικογένειας του Άλκη και από την άλλη της υπεράσπισης που επιτελεί το ρόλο της.