Μπορεί η εβδομάδα που διανύουμε να είναι αφιερωμένη, για τα κόμματα, στη Βουλή, μετά τη σημερινή ορκωμοσία των βουλευτών και την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, η επόμενη, όμως, είναι η έναρξη των τελικών αποφάσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κι αν στις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας η κατάσταση για το κυβερνών κόμμα είναι ξεκάθαρη, στους δήμους δεν μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει το ίδιο. Ακόμη και στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύει αυτήν τη στιγμή τέσσερις υποψήφιους (αν υπολογίσουμε σε αυτόν και τον νυν δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα): Επιπλέον του νυν δημάρχου, οι Ορφανός, Τσαβλής και Τζακόπουλος. Πονοκέφαλος για το Μαξίμου, καθώς, αν θα δώσει χρίσμα, θα δημιουργήσει ρωγμές στη βάση, ελάχιστους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Παρόμοια η κατάσταση και στο δήμο Παύλου Μελά, όπου, μάλιστα, υπάρχει δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό της στο δήμο αυτό, παρά το ότι όλα τα μεγάλα έργα της τελευταίας τετραετίας ή γίνονται εκεί, ή εξαγγέλθηκαν για τον ίδιο δήμο: Μητροπολιτικό Πάρκο, οικόπεδο ΑΓΝΟ, χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου...
Διπλές και οι υποψηφιότητες στην Καλαμαριά... Κι αν βγούμε προς τα... έξω, θα βρούμε κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Με δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσουν στενά κομματικά, για να αποδείξουν πως διαθέτουν ποσοστά υπολογίσιμα για τα επόμενα βήματα στην κεντρική πολιτική σκηνή, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά όσο φαίνονταν πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σίγουρα η επόμενη εβδομάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον.
Γράφει ο Περαστικός