Πάνω από 356 εκ. ευρώ θα δοθούν, από το νέο ΕΣΠΑ, για την Κοινωνική Συνοχή και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, με έργα που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας, που ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα “Κοινωνική Συνοχή – Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των ευπαθών ομάδων”, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Επιμελητήριο Πιερίας, στην Κατερίνη.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση για τα έως σήμερα επιτεύγματα του της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ στον τομέα της κοινωνικής συνοχής, καθώς και για τα αποτελέσματα και τα οφέλη από τις δράσεις και τα έργα που ολοκληρώθηκαν.
Ήδη, από το ΕΣΠΑ, η ΠΚΜ χορήγησε:
-Χιλιάδες θέσεις σε δομές φιλοξενίας και φροντίδας για τα παιδιά, σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Στηρίχθηκαν 60.000 γονείς, μεταξύ των οποίων και 2.000 γονείς παιδιών με αναπηρία.
-Λειτούργησαν στους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περισσότερες από 150 κοινωνικές δομές, που παρέχουν υπηρεσίες μέριμνας και φροντίδας, στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
-Δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο. Ειδικά στην Πιερία, δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Κοινότητας Κατερίνης, Δίου - Ολύμπου και Πύδνας – Κολινδρού, τα οποία έχουν υποστηρίξει περισσότερους από 100.000 συμπολίτες μας.
-Λειτούργησαν 19 Κοινωνικά Παντοπωλεία, 15 Κοινωνικά Φαρμακεία, 6 Κοινωνικά Συσσίτια, που στηρίζουν με τρόφιμα, φάρμακα, γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης, 25.000 ευάλωτους συμπολίτες μας, καθώς και
-14 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα οποία φροντίζουν συνολικά 540 συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας.
-12 Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας αλλά και 10 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρίες,  που φροντίζουν συνολικά 456 συμπολίτες μας με κινητικές, νοητικές ή άλλες αναπηρίες.
-7 Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που έχουν υποστηρίξει συνολικά 3.500 γυναίκες και παιδιά.
-Υποστηρίχθηκαν 24 ΤΟΜΥ(Τοπικές Ομάδες Υγείας), για μία σειρά από υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας για παιδιά σε κίνδυνο, που εξυπηρέτησαν 3.100 παιδιά και εφήβους.
-Λειτούργησαν δομές αστέγων για 3.000 συμπολίτες μας.
-Διανεμήθηκαν τρόφιμα σε 58.000 ευάλωτους συμπολίτες μας.
-Επιδοτήθηκαν 480 άνεργοι για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
-Δόθηκε εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για την ένταξη των μαθητών με αναπηρία, αλλά και ενισχυτική διδασκαλία για τα παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.
Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, από το νέο ΕΣΠΑ έχουν ήδη κινητοποιηθεί και αξιοποιούνται 250 εκ. ευρώ για όλη την Κεντρική Μακεδονία, που αφορούν σε μια σειρά από δράσεις σε τρεις άξονες έργων: 

1.Εξοπισμοί νοσοκομείων.
2.Απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών μέριμνας, φροντίδας και αλληλεγγύης.
3.Δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης, ειδικά των νέων και των γυναικών, για την πρόσβαση στην ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

“Στόχος μας είναι οι νέες ευκαιρίες, οι νέες δυνατότητες, να φτάσουν σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, να είναι δίκαιη, να είναι για όλους. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και δράσεις[...]. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στην εμπιστοσύνη που έχουμε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια με τους συμπολίτες μας. Για να μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και περισσότερη αισιοδοξία. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη”, τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Τζιτζικώστας.
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς και παρεμβάσεις πραγματοποίησαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου “Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης” Δημήτρης Καραπούλιας.