Πένθος σε όλη τη χώρα, μετά τη χθεσινή τραγωδία με το Canadair στην Κάρυστο, όπου δυο παλικάρια, δυο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας σκοτώθηκαν την ώρα του καθήκοντος. Επιχειρούσαν, για τελευταία φορά, στο μέτωπο της φωτιάς, όταν ο δεξιός πλωτήρας προσέκρουσε σε δένδρα και το αεροσκάφος κατέληξε στο έδαφος.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρει: «Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Ο πυροσβέστης που επικοινώνησε με τους πιλότους του Canadair, λίγα λεπτά πριν την μοιραία πτώση και τη συντριβή του αεροσκάφους, αποκάλυψε στο Open την τελευταία επικοινωνία που είχαν πριν την τραγωδία στο χωριό Πλατανιστός.

«Είχαμε επικοινωνία μαζί τους, δεν μας ανέφεραν κανένα πρόβλημα στο αεροσκάφος. Μας είπαν είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε. Λίγα λεπτά αφού μιλήσαμε μάθαμε από τον ασύρματο ότι το αεροσκάφος έπεσε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως πριν από λίγα λεπτά μιλούσα μαζί τους και έπειτα από 10 λεπτά ακριβώς έμαθα ότι το αεροσκάφος έπεσε» είπε για το χαμό του 34χρονου κυβερνήτη, Σμηναγού Χρήστου Μουλά, και του συγκυβερνήτη, 27χρονου Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιείται αυτοψία στο σημείο της πτώσης από την 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και τα κλιμάκια θα μείνουν για αρκετές ημέρες στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια.

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με την απώλεια ζωής των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στην Εύβοια:

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Το βίντεο-ντοκουμέντο από την πτώση θα αναλυθεί από τους ειδικούς ώστε να εξακριβωθούν και τα ακριβή αίτια της πτώσης. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν το Καναντέρ να κάνει δύσκολους ελιγμούς στην προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά στη χαράδρα. Την ώρα της ρίψης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας -κάτι που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους- και προσέκρουσε στο έδαφος.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ που έχει αποτυπώσει την πτώση καρέ - καρέ: