Την παραίτησή του υπέβαλε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ανακοινούται ότι, χθες, ημέρα Δευτέρα, 7η του μηνός Αυγούστου έτους 2023, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, υπέβαλε αρμοδίως την παραίτησή του και έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της περί Αυτόν Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Σύμφωνα με πληροφορίες των εκκλησιαστικών ιστοσελίδων, χθες στο Επισκοπείο στη Θεσσαλονίκη τον επισκέφθηκαν οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, πνευματικό ανάστημα του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου, καθώς και ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ένας από τους τρεις Μητροπολίτες που όρισε η ΔΙΣ για να εξετάσουν υποθέσεις που αφορούσαν την κατάσταση Μητροπόλεως τις οποίες διαποιμένουν υπέργηροι Μητροπολίτες.
Μετά από συζήτηση μαζί τους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ope.gr, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης συμφώνησε ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από τη διοίκηση της Μητροπόλεως, υποβάλλοντας αρμοδίως την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την περί αυτόν Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
Στα τέλη του μήνα αναμένεται να συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου η οποία ολοκληρώνει το έργο της. Αν η παραίτηση γίνει δεκτή κατά τη συνεδρίασή της θα αρχίσουν οι διαδικασίες αντικατάστασης. Υπάρχει, πάντως, περίπτωση, η παραίτηση να συζητηθεί κατά την συνεδρίαση της νέας ΔΙΣ το Σεπτέμβριο.