Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος*

Αυτές τις μέρες εκδηλώνεται ένα ιδιότυπο "αντάρτικο" στη Θεσσαλονίκη. Με το επιχείρημα της "ακομμάτιστης τοπικής αυτοδιοίκησης"(αλήθεια, τώρα το ...θυμήθηκαν;) πολλά μικρομεσαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στελεχώνουν συνδυασμούς, γράφοντας στην ουσία "στα παλιά τους τα παπούτσια" την επιλογή και την ξεκάθαρη θέση του κόμματος και του προέδρου της Κ. Μητσοτάκη. 

Χωρίς τους υποψήφιους από το χώρο της Ν.Δ. ούτε ο κ. Αγγελούδης ούτε ο κ. Πέγκας θα κατάρτιζαν ψηφοδέλτιο.

Δίνουν, μ΄αυτό τον τρόπο, δύναμη και ώθηση, σ΄αυτούς που παριστάνουν σήμερα τους ακομμάτιστους, αλλά ολόκληρη η προηγούμενη δημόσια παρουσία τους ήταν σταθερά προσανατολισμένη απέναντι στις θέσεις της Ν.Δ. Δεν θέλουν να σκεφτούν ότι λειτουργούν ως "δούρειος ίππος" . Γιατί, είναι βέβαιο, ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι - που αυτοί βαφτίζουν ακομμάτιστους - αν επικρατήσουν, θα πανηγυρίσουν τη νίκη τους εναντίον της Ν.Δ. και προσωπικά, εναντίον του Κ. Μητσοτάκη.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες σ΄αυτά τα ψηφοδέλτια, έχουν ευνοηθεί- κατά καιρούς- από το κόμμα και την κυβέρνηση, καταλαμβάνοντας δημόσιες θέσεις. Άλλοι, αναδείχθηκαν και εκλέχθηκαν σε αξιώματα, με την υποστήριξη του κόμματος. Τότε, προφανώς, ήταν καλές οι επιλογές της Ν.Δ. 

Πολλοί, από τους συμμετέχοντες, θα συνωστίζονται στα εγκαίνια της ΔΕΘ για μια σέλφι με το Μητσοτάκη και την ανάρτησή της στα ΜΚΔ. Θα κάνουν τους ανήξερους, ωστόσο, στην παρατήρηση ότι με τη συμμετοχή τους σε άλλα ψηφοδέλτια, στην πραγματικότητα τίθενται αντίπαλοι του κόμματος, στο οποίο οφείλουν την κοινωνική τους υπόσταση.

Ασφαλώς και δεν είναι η καλύτερη επιλογή η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Κ. Ζέρβα. Ούτε αυτός προέρχεται από τη Ν.Δ. αφού όπως έχει πει ο ίδιος "ανδρώθηκε στο ΠΑΣΟΚ". Για την τελική επιλογή της υποψηφιότητάς του υπάρχουν, προφανώς, ευθύνες, στα ανώτατα κλιμάκια, αλλά και στην τοπική κομματική οργάνωση. 

Ασφαλώς και έχει το δικαίωμα της κριτικής ο κάθε πολίτης, ο κάθε δημότης. Άλλο, όμως, η κριτική και άλλο η τοποθέτηση απέναντι στις επιλογές του κόμματος . 

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι μια μάχη. Κι αυτή τη μάχη θέλει να την κερδίσει η Ν.Δ. 

Αν χάσει τη Θεσσαλονίκη, το μήνυμα που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι "ήττα του Μητσοτάκη" και "έχασε ο υποψήφιος της Ν.Δ.". 

Αυτό θα είναι το μήνυμα των εκλογών; 

Κάποιοι, προφανώς, αυτό επιδιώκουν.

ΥΓ. Ο μόνος νεοδημοκράτης υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Δρόσος Τσαβλής.



*Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος