Τρία μέτρα, για να μην προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου του FlyOver προτείνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ ο κατασκευαστής, όσον αφορά το θέμα των δένδρων που θα κοπούν επιμένει πως δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα το σύνολο του Σέιχ Σου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Διοικητήριο, υπό το συντονισμό του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας - Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, οι εκπρόσωποι του αναδόχου του έργου προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για το αν θα κοπούν δένδρα από το Σέιχ Σου, πόσα θα κοπούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.
Ο κ. Κωνσταντινίδης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στους εκπροσώπους του αναδόχου, όπως για παράδειγμα εάν απειλείται το οικοσύστημα του Σέιχ Σου, εάν επιβαρύνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση και αν υποβαθμίζεται η αισθητική του τοπίου από την κοπή μικρού αριθμού δένδρων κατά τη διάρκεια των πρόδρομων εργασιών.
Οι εκπρόσωποι του αναδόχου υποστήριξαν ότι, όσον αφορά στην ανησυχία περί υποβάθμισης της αισθητικής του τοπίου, βάσει προγραμματικής σύμβασης οφείλει και αποδέχθηκε να φυτέψει νέα δέντρα σε έκταση που θα του υποδείξει το Δασαρχείο. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι δένδρα θα κοπούν και θα φυτευθούν άλλα, σε άλλο μέρος.
Για το ενδεχόμενο απειλής του οικοσυστήματος του Σέιχ Σου η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι το θέμα εξετάστηκε σχολαστικά και η λύση που δόθηκε είναι η πιο δόκιμη. «Για τον λόγο αυτόν, προέκυψε τεχνική λύση γέφυρας, υπερυψωμένης σε μεγάλο μήκος πάνω από την υφιστάμενη περιφερειακή οδό και όχι επί του πρανούς αυτής, ώστε να κοπούν τα λιγότερα δυνατά δέντρα» τονίστηκε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι, πράγματι, ο νέος δρόμος θα είναι υπέργειος (σ.σ. γι αυτό και η ονομασία FlyOver), κάτι, πάντως, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν βάσεις στήριξης σε δασική έκταση.
Σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, αναφέρθηκε ότι με την παράδοση του Fly Over στην κυκλοφορία θα είναι μειωμένη συγκριτικά με την υφιστάμενη κατάσταση, «γιατί το νέο έργο θα έχει διπλάσια χωρητικότητα και ανεξάρτητη κυκλοφορία των παρακαμπτόντων οχημάτων και επομένως πολύ καλύτερες συνθήκες κυκλοφοριακής ροής».

Τι θα γίνεται στην πόλη κατά την κατασκευή - τα τρία μέττρα

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι το σύνολο των μέτρων και των παρεμβάσεων πρέπει να αποσκοπεί στη μείωση της ζήτησης για μετακινήσεις με ιδιωτικά επιβατικά οχήματα, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, στην αύξηση του βαθμού χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Έτσι:
1. Το ωράριο φορτοεκφορτώσεων θα προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα (σ.σ. ο νόμος, που, όμως, στη Θεσσαλονίκη ΔΕΝ εφαρμόζεται, προβλέπει φορτοεκφορτώσεις ως τις 10 το πρωί και από τις 10 το βράδυ -κάτι που, μάλλον θα ήταν αρκετό). Το ίδιο θα συμβεί και με το ωράριο και της αποκομιδής των απορριμμάτων από τους βασικούς οδικούς άξονες. 
2. Θα ζητηθεί η ενίσχυση των δυνάμεων της Τροχαίας ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος στην τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να αποτραπεί η παράνομη στάση και στάθμευση των οχημάτων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, προκειμένου η κίνηση των αυτοκινήτων να πραγματοποιείται ανεμπόδιστα σε αυτές (σ.σ. επίσης ο νόμος προβλέπει πως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το παρκάρισμα και η στάση σε δρόμους όπως η Τσιμισκή, η Εγνατία, η παραλιακή Νίκης και η παραλιακή Μ. Αλεξάνδρου, όπως επίσης το διπλοπαρκάρισμα σε Μητροπόλεως, Αγίου Δημητρίου, Ολύμπου και Ολυμπιάδος, κάτι που ΔΕΝ τηρείται σήμερα με ευθύνη των τοπικών αρχών). Ακόμη, θα εξεταστεί η δυνατότητα δρομολόγησης νέων "γραμμών" εξπρές από τον ΟΑΣΘ για τα λεγόμενα διαμήκη δρομολόγια, ενώ θα αξιολογηθεί η δυνατότητα προσαρμογής των φωτεινών σηματοδοτών στη ροή των αυτοκινήτων.
3. Θα επιστρατευθούν οι νέες τεχνολογίες, με τη δημιουργία εφαρμογών που θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τους  Θεσσαλονικείς για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο, αλλά και με την προβολή ενημερωτικών μηνυμάτων στις πληροφοριακές πινακίδες που λειτουργούν κατά μήκος της περιφερειακής οδού.




Τι θα γίνει με την πρόσβαση στα νοσοκομεία

Αμέσως μετά, εκ μέρους του ΟΣΕΘ, ο κ. Τόσκας ενημέρωσε ότι στο διάστημα της μιας εβδομάδας που μεσολάβησε, από την πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, συγκροτήθηκε και λειτουργεί η ομάδα εργασίας, η οποία εντός διμήνου θα παραδώσει την κυκλοφοριακή μελέτη που θα εξειδικεύσει τις περαιτέρω προτάσεις για την άμβλυνση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων.
Ένα εξίσου σημαντικό θέμα που απασχόλησε το συντονιστικό όργανο ήταν η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης αυτοκινήτων και ασθενοφόρων στα νοσοκομεία "Παπαγεωργίου", "Παπανικολάου" και στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Σε δήλωση που έκανε μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι «Το σχέδιο που εκπονείται και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν δεν είναι πρόσκαιρου χαρακτήρα αλλά για να δώσουν σταθερές και μόνιμες λύσεις στα κυκλοφοριακά προβλήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το φθινόπωρο η Θεσσαλονίκη εισέρχεται συγκοινωνιακά σε μια νέα φάση, που διαμορφώνεται από τις εργασίες κατασκευής του Fly Over. Μέσα από τις συνέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, προετοιμαζόμαστε ώστε οι δυσκολίες που θα προκύψουν στις καθημερινές μετακινήσεις να μην οδηγήσουν στην παράλυση της πόλης. Ασφαλώς οι εργασίες που θα ξεκινήσουν επηρεάζουν το σύνολο της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο σχεδιάζουμε ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο δράσης, με στοχευμένο πλέγμα παρεμβάσεων, το οποίο θα αξιολογείται διαρκώς και θα προσαρμόζεται στα δεδομένα και τις καταστάσεις της κάθε χρονικής περιόδου, ανάλογα με το στάδιο των εργασιών.   Στόχος μας είναι και το σημαντικό έργο του Fly Over να προχωρήσει κανονικά, εντός του χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετήσει μετά την ολοκλήρωσή του 10.000 οχήματα ανά ώρα, ανά κατεύθυνση, προσφέροντας στους οδηγούς μετακινήσεις σε πιο σταθερούς χρόνους και με οικονομία, αλλά και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να υποστούν τις λιγότερες δυνατές συνέπειες».

Ποιοι πήραν μέρος

Πέραν του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στη δεύτερη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΣΕΘ κ. Γιάννης Καλογερούδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ κ. Γιάννης Τόσκας, ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως Ταξίαρχος Γεώργιος Γκούβας, ο Διευθυντής Ανάπτυξης του ΟΑΣΘ κ. Χρήστος Χατζηγεωργίου ως εκπρόσωπος του Οργανισμού, η Αστυνόμος Α' Ζωή Γεωργίου ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τροχαίας, εκ μέρους της μελετητικής ομάδας ο ομότιμος καθηγητής  Παναγιώτης Παπαϊωάννου, ο εκπρόσωπος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒΕ χειρουργός κ. Ιπποκράτης Ιντζίδης, ο συντονιστής του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Βάγγος και ο μελετητής του έργου κ. Απόστολος Φράγκος.
Τον ανάδοχο εκπροσώπησαν o Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Κοινοπραξίας κ. Ντίνος Μπενρουμπή, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Κατασκευαστικής Κοινοπραξίας κ. Κωνσταντίνος Λυσαρίδης, ο Διευθυντής της Κατασκευαστικής Κοινοπραξίας κ. Νικόλαος Κουταβάς και ο Διευθυντής Εργοταξίου κ. Χαράλαμπος Γρηγοριάδης.