Απίστευτο σκηνικό για αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, με έναν νεκρό και 98 συλλήψεις σε επεισόδια που σημειώθηκαν μιάμιση ώρα μετά τη λήξη της προπόνησης της ομάδας του Ζάγκρεμπ.
Χούλιγκαν από το Ζάγκρεμπ ήρθαν σε κομβόι στην Αθήνα και, οπλισμένοι με ρόπαλα και μαχαίρια, πήγαν οργανωμένα ως το γήπεδο όπου απόψε η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τη Ντιναμό και σκόρπισαν θάνατο και τρόμο!
Σύμφωνα με μαρτυρίες οι χούλιγκαν που συνοδεύονταν από χούλιγκαν άλλης αθηναϊκής ομάδας έσπαγαν, ρήμαζαν, επιτέθηκαν σε οπαδούς της ΑΕΚ κι έδερναν και μαχαίρωναν αδιάκριτα.
Η αστυνομία ανακοίνωσε τα εξής:
"Βραδινές ώρες χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ.. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων.
Τα επεισόδια έλαβαν χώρα μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών.
Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν την συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια.
Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών και για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υπόθεσης συνεχίζεται εντατικά".

Θρήνος για τον νεαρό που έπεσε νεκρός

Ο 29χρονος Μιχάλης Κ. από την Ελευσίνα που έπεσε νεκρός είχε δεχτεί πολλαπλές μαχαιριές. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όμως δεν έγινε δυνατό να κρατηθεί στη ζωή. Το μαχαίρι του χούλιγκαν δολοφόνου είχε βρει την αρτηρία στο χέρι του...
Στο σημείο όπου μαχαιρώθηκε άγρια, φίλαθλοι της ΑΕΚ έχουν κάνει έναν αυτοσχέδιο βωμό, με λάβαρα και κασκόλ της ΑΕΚ κι έχουν σχηματίσει ένα "Μ" με κεριά, από το αρχικό του βαπτιστικού του ονόματος (Μιχάλης).
Ανάμεσα στους συνολικά δέκα τραυματίες (πέντε Έλληνες και πέντε Κροάτες), φέρεται να υπάρχει και ένα ανήλικο άτομο που φέρει τραύμα από πέτρα στο κεφάλι. Οι τέσσερις παραμένουν για νοσηλεία. Ο ανήλικος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο πλέον σοβαρά τραυματισμένος.
Όσον αφορά τις εθνικότητες των συλληφθέντων, είναι 87 Κροάτες, ένας Αυστριακός, ένας Βόσνιος, ένας Αλβανός, ένας Γερμανός και πέντε Έλληνες.

Πολλά τα ερωτηματικά

Για την επίθεση των χούλιγκαν της Ντιναμό Κιέβου μίλησε ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας, στην εκπομπή "Καλοκαίρι Μαζί" και τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί δεν έγινε "μπλοκάζ" από τις αστυνομικές δυνάμεις.
"Διετάχθη σε αστυνομικούς να τους έχουν σε διακριτική παρακολούθηση. Όταν έφτασαν στην Αττική οδό, διασκορπίστηκαν σε πολλές εξόδους με έναν τελικό προορισμό.
Έφτασαν σαν κύριοι, διασκορπίστηκαν και από την πρώτη ανακριτική πράξη που έχει γίνει, αλλά και τα πρώτα στόματα που άνοιξαν λένε για προσυνεννόηση από προχθές με χούλιγκανς του ΠΑΟ. Με χούλιγκαν άλλης ομάδας, με τους οποίους είχαν προσυνεννοηθεί και είχαν στημένα ραντεβού ήδη. Είχαν προσυνεννοηθεί με τις κεφαλές των συνδέσμων για ραντεβού και εφοδιασμό των Κροατών χούλιγκανς.
Ευθύνες θα ζητηθούν καθώς σε αυτοκινητοπομπή στην εθνική οδό, δεν έγινε μπλοκάζ από τις αστυνομικές δυνάμεις. Θα μπορούσαν σε έναν νομό σε όλη αυτή τη διαδρομή, να μαζευτούν αστυνομικές δυνάμεις και να μπλοκάρουν όλα αυτά τα αυτοκίνητα, να ελεγχθούν τα άτομα και με το που διαπιστωθεί ότι είναι φίλαθλοι, λόγω της απαγόρευσης, να τους γυρίσουν πίσω.
Σύμφωνα με μία πρόχειρη απάντηση αξιωματικού, αυτό γίνεται όταν υπάρχει πομπή με λεωφορεία, τότε τα γυρίζουν πίσω. Στα επιβατικά αυτοκίνητα είναι λίγο δύσκολο".
Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, πλέον, είναι πολλά:
  • Γιατί επιτράπηκε η πομπή των χούλιγκαν από τα σύνορα ως την Αθήνα, ειδικά όταν η UEFA έχει απαγορεύσει τις οργανωμένες μετακινήσεις;
  • Πώς έγιναν οι συνεννοήσεις με τους Έλληνες χούλιγκαν (οι μαρτυρίες θέλουν να είναι χούλιγκαν του Παναθηναϊκού) που, προφανώς, κράτησαν μέρες και κανείς από τις αρχές δεν πήρε χαμπάρι;
  • Πώς, αφού οι οργανωμένοι από το Ζάγκρεμπ, έφθασαν στην Αθήνα, μπήκαν στον "ηλεκτρικό" χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς κι έφθασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια;
  • Καθυστέρησε ή όχι η αστυνομία να επέμβει, ενώ φίλαθλοι της ΑΕΚ που έπιναν αμέριμνοι τον καφέ τους γύρω από την Opap Arena τους είχαν δει να έρχονται συντεταγμένα "λες και ήταν στρατός", όπως δήλωναν χαρακτηριστικά;
  • Έφθασε στην ώρα του το ασθενοφόρο για να διακομισθεί στο νοσοκομείο ο άτυχος 22χρονος;
Σίγουρα θα ακολουθήσουν ΕΔΕ και προκαταρκτικές εξετάσεις. Το κακό, όμως, έχει γίνει. Άλλος ένας νέος άνθρωπος έπεσε νεκρός σε οπαδικό επεισόδιο. Και, μάλιστα, αυτήν τη φορά είναι θύμα εισαγόμενης βίας, σε μια υπόθεση που, όπως φαίνεται, θα μπορούσε να είχε αποτραπεί.