Την εκπόνηση ειδικού «Master Plan» για την ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των επομένων 12 μηνών, πρότεινε προς την κυβέρνηση η Πρόεδρος του ΣΒΕ κα Λουκία Σαράντη στη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό.
"Επειδή με αποζημιώσεις δεν λύνονται τα σημαντικά προβλήματα περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, προτείναμε την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των άμεσων προβλημάτων για τη Θράκη, αλλά κυρίως εκείνων που με βεβαιότητα θα αναδειχθούν πολύ σύντομα σε κοινωνικό, επιχειρηματικό και περιβαλλοντικό επίπεδο στην περιοχή. Στο «Master Plan» ζητήσαμε να προδιαγραφούν συγκεκριμένες ενέργειες, να δημιουργηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να εξασφαλισθούν οι μηχανισμοί λειτουργικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις της περιοχής και να προβλεφθεί το κατάλληλο σχήμα «διακυβέρνησής» του", δήλωσε μετά τη συνάντηση.
Έκανε λόγο για οκτώ δέσμες κρίσιμων αναπτυξιακών θεμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από 40 προτάσεις του ΣΒΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και για την περιφερειακή ανάπτυξη:
  1. Ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη
  2. Αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού
  3. Βελτίωση των υποδομών
  4. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης
  5. Μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος
  6. Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που αφορά την επιχειρηματικότητα
  7. Εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, και,
  8. Άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία.

Τι είπan ο πρόεδρος των εξαγωγέων και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ

Στον διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες για το στρατόπεδο Γκόνου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σίμος Διαμαντίδης τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει logistic center, ένα κέντρο για τις εμπορευματικές μεταφορές. “Αρωγός είναι ο Πρωθυπουργός και στα θέματα της εξωστρέφειας και θα βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξάγουν. Πιστεύουμε ότι στο τέλος της τετραετίας θα αγγίξουμε τα 120 δισεκ. ευρώ σε εξαγωγές, προϊόντα και υπηρεσίες, το οποίο μεταφράζεται σε 60% του ΑΕΠ της χώρας.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης επισημαίνεται ότι ανασταλτικός παράγοντας στην αναπτυξιακή πορεία αποτελεί ο πληθωρισμός, που όμως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο από τη μια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζοντας την κατανάλωση και απ’ την άλλη πιέζει ανοδικά τα επιτόκια, επηρεάζοντας αρνητικά τις επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό το ΕΒΕΘ ζητά για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους ενδυνάμωση της ενεργειακής μετάβασης, με περαιτέρω αύξηση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και παράλληλη επένδυση στα δίκτυα διανομής και αποθήκευσης.

Όσον αφορά ειδικότερα ζητήματα του επιχειρείν, στο υπόμνημα του ΕΒΕΘ σημειώνεται ότι απαιτείται επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για τη μετατροπή των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων, ενώ για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, το Καλοχώρι είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

Το ΕΒΕΘ θεωρεί απαραίτητες τις εξής ενέργειες:

➢ Σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο.
➢ Σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης.
➢ Προγραμματισμός κατασκευής πρόσθετης συνδετήριας οδικής αρτηρίας Εγνατίας Οδού –ΠΑΘΕ, που θα διέρχεται από την περιοχή των Γιαννιτσών.

Στη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Γιώργος Μπίκας, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελαμτικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρύσα Γρανούζη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος.